nieuws

Vijftig windmolens in nieuw windpark Drenthe

bouwbreed Premium

Vijftig windmolens in nieuw windpark Drenthe

In het windpark De Drentse Monden en Oostermoer komen vijftig windmolens. Dat heeft minister Kamp (economische zaken) besloten. Door de windmolens te verdelen over zeven zogeheten lijnopstellingen wordt voorkomen dat omwonenden zowel voor als achter hun huis een windmolen geplaatst krijgen.

Het windpark komt in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Het wordt honderd vijftig megawatt groot. De bewoners van de gemeenten vreesden dat de windmolens te veel ruimte in beslag zouden nemen. Door de lijnopstelling is dit voorkomen

Het rijk legde de provincie Drenthe de taak op om 285,5 megawatt windenergie te produceren. De windmolens in De Drentse Monden en Oostermoer dragen hieraan dus ruim de helft bij. De overige energieproductie is afkomstig van de gemeenten Emmen en Coevorden. Rein Munniksma, de verantwoordelijke gedeputeerde, zegt dat hij bij het rijk blijft aandringen op onder meer een parkfonds voor investeringen in het gebied en op een participatieplan voor omwonenden. “Wij zijn niet tevreden over hoe dit tot nu toe verloopt”, zegt de gedeputeerde. “Het wordt een groot windpark dat forse impact heeft de inwoners en de openheid van het gebied.”

Oorspronkelijk was het de bedoeling om slechts drie gebieden in de provincie beschikbaar te stellen voor het vestigen van windparken. Dit bleek echter onvoldoende om de geplande hoeveelheid windenergie te kunnen opwekken.

Reageer op dit artikel