nieuws

Veranderende arbeidsmarkt vraagt nieuwe vaardigheden

bouwbreed

Veranderende arbeidsmarkt vraagt nieuwe vaardigheden

We stevenen niet alleen af op een groot tekort aan technici de komende jaren, maar de markt vraagt tegelijkertijd om personeel met andere kwaliteiten dan wat traditioneel gevraagd wordt. Dat is de overtuiging van detacheerders Nina van Ommen-van Arum en Wietse Pastoor.

Detacheren deden ze al bij hun vorige werkgever Trivoor, maar nu zijn ze als zelfs tandig ondernemer werkzaam bij Provades. In het programma wordt onder meer aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden, UAV-gc, emvi, auditing en systems engineering. Ook wordt verwacht dat de kandidaten actief werken aan het uitbouwen van hun netwerk. Die aanpak blijkt te werken. De techneuten ‘nieuwe stijl’ functioneren prima op de plekken waar ze aan de slag gaan. Mogelijk zijn ze zelfs beter toegerust dan hun traditioneel opgeleide collega’s, meent Van Ommen: “De meeste techneuten zijn taak- en oplossingsgericht. Die heb je ook nodig, maar vooral in de RAW-cultuur. De markt verschuift steeds meer naar design- en constructcontracten. Dan moet je kunnen luisteren en doorvragen alvorens de juiste oplossing te zoeken.”

Bij ingenieursbedrijf Aveco de Bondt stromen geregeld hoger opgeleiden in die niet altijd een technische achtergrond hebben. Het gros van de medewerkers is weliswaar nog steeds ‘hardcore techneut’, zoals business unit manager infra Paul Vogelaar ze omschrijft, maar er is een kentering. “Met name in de hoek van de procesbeheersing heb je andersoortige competenties nodig.” Klantgerichtheid en een brede invalshoek zijn bijvoorbeeld nodig, vindt hij. “Dat is belangrijker dan zeven jaar ervaring in de gww-sector.” Zo nam Vogelaar de afgelopen tijd onder meer een historicus aan als emvi-redacteur en een tendermanager afkomstig van verzekeraar Achmea, die zich ging richten op procesmanagement. “Je moet ze wel begeleiden. Je kunt ze niet zomaar naar een aannemer sturen.”

Omdat niet alle opdrachtgevers direct openstaan voor een collega met een afwijkende achtergrond, financiert Provades het traineeprogramma grotendeels voor. Mocht een bedrijf na afloop toch besluiten de trainee niet in dienst te nemen, dan vindt hijof zij volgens Van Ommen doorgaans moeiteloos een baan.

Mike Valkenhoff:‘‘Ik weet de juiste vragen te stellen’’

 

“Booming business”, zo noemt Mike Valkenhoff (27) de arbeidsmarkt toen hij met zijn hbo-studie bouwkunde op zak in juni 2008 zijn eerste baan zocht. Acht werkgevers reageerden al snel op zijn online cv, waar hij direct kon beginnen. Kort na zijn start als technisch tekenaar bij Bouwstart sloeg de crisis toe. Daardoor kon hij na een half jaar weer vertrekken. Daarna regende het alleen nog maar afwijzingen. Een detacheerder zag mogelijkheden voor hem in de civiele techniek, ook al ontbrak het hem aan die opleiding, en introduceerde hem bij Tauw. Het ingenieursbureau zocht versterking, maar de inhoud van de functie lag nog redelijk open. “We gingen blanco het gesprek in en ik ben vooral aangenomen op mijn enthousiasme, mijn energie en bereidheid om te leren”, zegt Valkenhoff. “Een enorme kans en een unieke ervaring.” Inmiddels is hij uitgegroeid tot projectcoördinator. Dat hij met zijn bouwkundige achtergrond afwijkt van de veelal civiele collega’s, ziet hij vooral als voordeel. “Ik heb een bredere blik en weet de juiste vragen te stellen.”

Kees-Jens van der Wel:‘‘Er is behoefte aan mensen die goed kunnen schrijven’’

 

Toen Kees-Jens van der Wel (25) ruim twee jaar geleden zijn hbo-studie bouwtechnische bedrijfskunde afsloot, had hij niet het gevoel klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. “Het was een heel algemene opleiding, die niet echt de diepte inging. Bovendien was het een nieuwe opleiding. Opdrachtgevers wisten niet goed wat ze daarmee aan moesten.” Daar kwam nog eens bij dat de bouw de crisis nog niet te boven was. Via een bureau kwam hij terecht bij zijn huidige werkgever GAIM (Gelders Adviesbureau Infrastructuur en Milieu). Tijdens zijn werk kreeg hij de kans om via vakinhoudelijke cursussen door te groeien. Zo verdiepte hij zich in het schrijven van emvi- en aanbestedingsplannen, iets waar de reguliere opleidingen wat hem betreft ook meer op zouden moeten focussen, gezien de veranderingen in de markt. “Er is meer behoefte aan alfa-mensen die goed kunnen schrijven.” Bij GAIM is Van der Wel nu zowel emvi-redacteur als systems engineer. Hij is achteraf blij met zijn extra scholing. “Daardoor loop ik toch een stapje voor op collega’s die via een andere weg hier binnengekomen zijn.”

Kars Pastoor:‘‘Ik heb veel profijt van mijn niet-technische achtergrond’’Met zijn opleiding bedrijfskundig management rolde Kars Pastoor (27) een paar jaar geleden bij toeval de infrasector in. Aanvankelijk had hij zijn kaarten gezet op logistieke functies. Detacheringsbedrijf Trivoor stelde hem desondanks voor bij Heijmans, als kandidaat voor een coördinerende functie. Dat klikte wederzijds. Pastoor is er inmiddels achtergekomen dat hij zowel bij zijn vorige als huidige werkgever, Aveco de Bondt, daardoor een mooie aanvulling vormt op het team van voornamelijk technisch opgeleide collega’s. “Ik heb er veel profijt van dat ik geen technische achtergrond heb.” Hij heeft zich binnen de infrasector vooral gericht op de procesmatige kant van projecten en heeft nu een gecombineerde functie van adviseur en systems engineer. Daarbij komt een managementopleiding goed van pas, vindt hij. “Nieuwe contractvormen vragen om een andere achtergrond en andere vaardigheden.” Dan gaat het vooral om overzicht bewaren en procesmatig werken. Doordat steeds meer projecten innovatief worden aanbesteed, ziet Pastoor de behoefte aan “nieuwe talenten”, zoals hij ze noemt, alleen maar toenemen in de bouw. En natuurlijk heb je daarbij ook technische kennis nodig. “Tijdens projecten heb ik de materie wel leren kennen. Het is wel een absolute must dat je weet waar je over praat.”

Reageer op dit artikel