nieuws

Snel stijgende interesse in Nederlands vastgoed

bouwbreed

Snel stijgende interesse in Nederlands vastgoed

Grontmij Capital Consultants constateert een kantelmoment in de beleggingen van Nederlands institutioneel vastgoed. De rendementen lopen dit jaar in deelmarkten weer op tot 6,5 procent.

“Vijf jaar geleden raakte de Verenigde Staten in een crisis en keek iedereen naar Europa”, zegt beleggingsanalist Dennis van de Pas van Grontmij. “Drie jaar geleden trok de Amerikaanse markt aan en daalde hier de interesse om te investeren weer. Nu echter staat de wijzer weer op Europa, waarbij gekeken wordt binnen specifieke landen. Veel vastgoed is afgewaardeerd. De economie trekt aan. De kans dat de situatie in Europa snel slechter wordt is niet aanwezig. Je koopt op de bodem van de markt.”

Beleggingsspecialist Tjeerd Tromp van GCC voorziet dit jaar in Nederland een rendement op woningen van 4 tot 6 procent, wat wellicht nog aan de conservatieve kant is. Bij winkels geldt een spreiding van 4 tot 6,5 procent. De kantoren laten een spreiding van 2 tot 5 procent zien. “In de winkelmarkt moet je onderscheid maken tussen de verkoop van dagelijkse en niet-dagelijks noodzakelijke goederen. Denk bij dagelijks aan supermarkten. Daarvan is de beleggingswaarde – als je op de goede locatie zit – heel stabiel.”

Beleggingsadviseur GCC richt zich voor winkelbeleggingen op de stabiele clusters van winkels op goede locaties. Grote effecten van het internet? Valt op de toplocaties reuze mee. Tromp: “Veel winkels schakelen om naar een meerkanalenstrategie waarbij het internet de winkelverkopen aanvult.”

GCC heeft vooral pensioenfondsen en institutionele beleggers als klant. Adviezen worden gegeven over beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Nederland was even bij de buitenlandse beleggers uit beeld maar staat nu weer volop in de schijnwerpers. “En als de buitenlanders komen doen ze dat met grote bedragen”, zegt Van de Pas. “Zo is een Japanse belegger actief in Nederland, die in één keer 500 miljoen euro in een winkelfonds wil beleggen. De Duitsers zijn nadrukkelijk terug in de markt, omdat ons land aantrekkelijke aanvangsrendementen biedt. Meer dan de helft van de Amsterdamse Zuidas bestaat uit Duitse beleggingen.”

Reageer op dit artikel