nieuws

‘Sectorplan nog beter benutten’

bouwbreed

‘Sectorplan nog beter benutten’

Praktijkleerlingen, gegadigden voor bij- en omscholing en hun werkgevers krijgen het hoogste woord op een bijeenkomst op het ministerie van Sociale Zaken. Minister Asscher, ambtenaren en bestuurders van werkgevers- en werknemersorganisaties vormen hun gehoor.

Of sectorplannen voor de diverse bedrijfstakken werken zoals ze bedoeld zijn, luidt de grote vraag. Uit het hele land zijn ervaringsdeskundigen toegestroomd voor een antwoord.

Tina Boes, directeur sociale zaken van Bouwend Nederland, vrolijkt de zaal op met de laatste cijfers van het plan voor de bouw & infra. Die liegen er niet om. Met een (financieel) steuntje in de rug van het sectorplan, volgen 18.000 mensen op enigerlei wijze een traject. Dit gaat van de bbl en bijscholing tot omscholing van werklozen voor een toekomst in de bouw.

Een van de gelukkigen is Ronald Uittenboogaard, bbl-leerling bij Bot & Van der Ham uit Meerkerk. Als volleerd talkshowgast bedient hij zijn publiek. “Ik vind het superleuk”, antwoordt hij op de vraag hoe hij een en ander ervaart. Nuttig vooral ook, licht hij nader toe. “Ik leer het vak zo sneller dan op school.”

Hij weet dat hij bij een select gezelschap hoort. De bbl is grotendeels verdrongen door bol-trajecten. Wie daarin zit, komt ook wel bij bedrijven maar minder en voor kortere periodes. Het hoge bbl-salaris, klinkt vertrouwd uit bouwwerkgevershoek, is een knelpunt. Bouwer Bot & Van der Ham ervaart de sectorplanbijdrage dezer dagen als precies het zetje dat nodig is om toch over de streep te komen.

Buitenboordmotor

Juist zoals de bedoeling is. Het sectorplan dient, zoals vakbondsman Tom Heerts beschrijft, als extra “buitenboordmotor” voor de economie voor een paar jaar, tot deze in beter vaarwater is geraakt.

Boes wijst erop dat bouwers niet moeten wachten tot de markt opleeft. Gelukkig, stelt ze vast, snappen bedrijven dat ze tijdig moeten klaar staan om te presteren. Omdat de ontwikkelingen in de bouw hard gaan en een bedrijf dat zijn scholing niet op orde heeft, het nakijken krijgt. Ze onderstreept tegelijk dat het sectorplan in de bouw nog niet ten volle wordt benut. De deelname blijft wat achter bij de verwachtingen.

Minister Asscher roept in zijn reactie op tot maximale gretigheid, temeer omdat het sectorplan wat het Rijk betreft gegarandeerd “een eenmalige aanbieding” is.

Uiterst belangrijk voor bedrijven maar ook voor de buitenwereld met zijn verwachtingen, begrijpt hij. De minister pikt verder de boodschap op dat het met “alleen Polen en zzp’ers”, niet zal gaan.

Een nieuwe ronde voor deelname dient zich aan. De minister heeft eveneens een nieuwe aanbieding geregeld: opleiden van werklozen mag nu met behoud van een WW-uitkering.

Reageer op dit artikel