nieuws

Schikking curator met bestuur Koop

bouwbreed

Schikking curator met bestuur Koop

Bestuurders Henk Koop en Cor Boonstra hebben een schikking getroffen met de curator van de failliete Koop-dochter Hogenboom Benelux. Het tweetal, dat enkele jaren geleden gezamenlijk leiding gaf aan de Koop-groep, betaalt 5,7 miljoen euro, waarvan 100.000 uit eigen zak. Het gehele bedrag zal ten goede komen aan de schuldeisers van Hogenboom.

Voor curator Henk van Rootselaar is het faillissement van de pijpenlegger daarmee definitief afgewikkeld. De rechtszaak tegen Koop en Boonstra heeft hij ingetrokken. Banken en schuldeisers hebben ingestemd met de schikking.

Van Rootselaar was maandag niet bereikbaar voor een toelichting, maar bevestigde eerder tegenover het Dagblad van het Noordendat alle partijen de schikking hebben ondertekend.

Verantwoordelijk

In 2013 diende Van Rootselaar nog een claim in van bijna 300 miljoen bij de bestuurders van de Koop-groep. De curator hield hen verantwoordelijk voor de ondergang van Hogenboom Benelux. Het bedrijf werd in 2011 failliet verklaard nadat de banken de geldkraan hadden dichtgedraaid. Van Rootselaar ontdekte al snel waarom: het Koop-concern had het winstgevende dochterbedrijf jarenlang als melkkoe gebruikt, waardoor een oninbare vordering van ruim 90 miljoen euro was ontstaan.

Dat Van Rootselaar nu genoegen neemt met slechts een fractie van het aanvankelijk geëiste bedrag, houdt verband met de opstelling van ABN Amro, Friesland Bank en de Rabobank, de drie banken die de in nood verkerende Koop-groep overeind hielden. Zij hebben een vordering van 280 miljoen euro op Hogenboom Benelux laten varen.

ABN Amro, Friesland Bank en de Rabobank zwaaien al enige jaren de scepter over Koop. In 2012 werden de gezonde activiteiten van de groep juridisch en financieel gescheiden van de minder goed draaiende onderdelen en ondergebracht in het bedrijf AFR Investments. Het gaat om Geveke, Nacap Australië en Esborg Vastgoed.

Reageer op dit artikel