nieuws

Scheurtje in energiedeal

bouwbreed Premium

Corporaties en bouwers kunnen sinds begin dit jaar uit de Stroomversnelling stappen, omdat de benodigde wetten niet tijdig zijn aangepast. Dat staat in de onderliggende overeenkomst. Gemikt wordt nu op 1 juli, maar minister Blok betwijfelt of dat haalbaar is. Met andere woorden: alle betrokken bouwers en corporaties kunnen sinds begin dit jaar onder het akkoord uit.

Of er partijen zijn die daadwerkelijk willen opstappen, valt overigens te bezien. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ze “dit soort signalen niet ontvangen”. Ook volgens Van Dijke is eerder het tegendeel waar: tientallen nieuwe corporaties en bouwers zouden zich juist bij de initiatiefnemers willen aansluiten. Hoe dan ook is het wachten op wetgeving. Nu 1 januari 2015 niet is gehaald, hoopt Van Dijke op 1 juli.

Of die datum haalbaar is, wagen Kamerleden en de minister echter ook te betwijfelen. “Laten we realistisch zijn, dat zou wel heel snel zijn”, reageert VVD’er Roald van der Linde. Ook Jacques Monasch (PvdA) heeft bedenkingen: “Het wetsvoorstel ligt bij de Raad van State. Het kabinet heeft zijn werk dus gedaan. Nu is het aan de Tweede Kamer om de wet na terugkomst snel te behandelen.”

Minister Blok laat via een woordvoerder weten dat 1 juli “heel krap wordt”.Hij benadrukt dat van vertraging nauwelijks sprake is en dat hij 1 juli, laat staan 1 januari, nooit genoemd heeft: “In vergelijking met andere wetten neemt dit wetsvoorstel ook niet meer tijd in beslag dan we gewend zijn.” PvdA en de VVD snappen dat corporaties wachten op wetgeving. Monasch: “Zij willen meer zekerheid. Het gaat om grote investeringen.” Van der Linde sluit zich aan. Beide Kamerleden zijn enthousiast over de Stroomversnelling.

“Een showstopper voor corporaties”, noemde Leen van Dijke van de Stroomversnelling het uitblijven van wetgeving zaterdag in Cobouw, waardoor de grote energiebesparingsoperatie een jaar achterligt op schema. Nadere bestudering van de overeenkomst leert echter dat er een bommetje ligt onder de Stroomversnelling. In de in 2013 gemaakte afspraken wordt het uitblijven van de “benodigde wetgeving voor uiterlijk 1 januari 2015” namelijk als ontbindende factor genoemd.

Reageer op dit artikel