nieuws

Scheefsparen en het subtiele bommetje van DNB

bouwbreed

Scheefsparen en het subtiele bommetje van DNB

DNB legde vorige week een subtiel bommetje onder het bestaande woningmarktbeleid van het kabinet dat gericht is op hypotheekrantsoenering.

Dood geld versus te weinig geld. Ouderen sparen te veel, jongeren te weinig. De woningmarkt is een van de oorzaken van laten we het zo noemen: scheefsparen. Het huizenvermogen en de hypotheekschuld zijn scheef over huishoudens verdeeld, analyseerde DNB vorige week in een studie getiteld “De vermogensopbouw van huishoudens: is het beleid in balans?

Vooral jongeren staan “onder water” met hun koopwoningen. Ouderen hebben voldoende vermogen. Dat zit in pensioenen en in hun koopwoningen. Ouderen blijken in Nederland meer te sparen dan ze kunnen opsoeperen.

Door het ontmoedigen van sparen van huizenvermogen kun je dit overmatige sparen indammen. Dat kan door de fiscale prikkels tot eigenwoningbezit verder te verminderen. Ja, DNB praat over het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Huishoudens die op dit moment de woningmarkt betreden worden nu geprikkeld hun hypotheek volledig annuïtair af te lossen, terwijl velen ook al sparen via hun pensioenfonds. Een beetje te veel van het goede, meent DNB. Dat de overheid grenzen stelt aan de maximale loan to value van een hypotheek is nog begrijpelijk. Maar volledige aflossing is echter vanuit zowel het perspectief van huishoudens als dat van banken niet nodig, meent de centrale bank.

Funest beleid

Pats. Daarmee legt DNB toch een subtiel bommetje onder het woningmarktbeleid van de overheid, dat sterk in het teken staat van risicobeperking. Eerder legden hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer en het Economisch Instituut voor de Bouw het voor de woningmarkt funeste karakter van het overheidsbeleid al bloot.

Niet overdrijven met die risicobeheersing, vindt nu ook DNB. Als je de plicht tot volledige aflossing afschaft, beknel je de jongere generatie minder. En zorg je dus voor minder scheefsparen.

Een verfrissend standpunt van de centrale bank. Buffers zijn er al in de vorm van sociale verzekeringen, merkt DNB op. Daardoor is er minder noodzaak om uit voorzorg hoge buffers aan te houden die misschien wel nooit hoeven worden aangesproken. Dat betekent: welvaartswinst.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels