nieuws

‘Opvoeren stand balansventilatie helpt gezondheid’

bouwbreed Premium

‘Opvoeren stand balansventilatie helpt gezondheid’

Door de stand van de balansventilatie in energieneutrale- en nul-op-de-meter woningen te vervangen door stand 2, krijgen de gebruikers de zekerheid dat de lucht in hun woning voldoende wordt ververst.

Balansventilatie probeert het midden te vinden tussen energiebesparing, gezondheidsaspecten en comfort. In de praktijk blijkt het vooral om energiebesparing te gaan, zegt Jerome Corba van Zehnder Group Nederland. “Dat gaat ten koste van de gezondheid.” Kwalitatief slechte binnenlucht leidt tot ziektes of erger. In het DALY-onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie staat het tussen de gevolgen van hartproblemen en verkeersongelukken op de weg. Corba zegt te verwachten dat nader onderzoek in de vorm van metingen uitwijst hoe de luchtkwaliteit, het energieverbruik en de gezondheid van de gebruikers met elkaar samenhangen.

De vooruitzichten kunnen verbeteren door de installatie harder te laten draaien. Dat is gedaan in de passief gerenoveerde woningen van de wijk De Kroeven in Roosendaal, zegt Corba. Stand 1 van de installatie is er vervangen door stand 2. “De combinatie van warmteterugwinning en efficiënte motoren zorgt voor een ‘niet overmatig’ stroomverbruik.” Een harder draaiende installatie maakt ook meer lawaai. In het Roosendaalse project is dat ruim 30 decibel. In andere projecten is inmiddels een kleine 25 decibel gehaald. Geluidsoverlast valt vaak toe te schrijven aan een mankerende luchtverdeling. De problemen komen doorgaans neer op een te grote weerstand die de ventilatielucht moet overwinnen.

In De Kroeven zijn de installaties voor de ventilatie ondergebracht in de voorzetgevel. Het voordeel daarvan is dat de bewoners weinig last hebben van monteurs die overal in huis systemen moeten aanbrengen.

Reageer op dit artikel