nieuws

‘Onopvallende’ lage lichtkoepel weert warmte uit zonlicht

bouwbreed Premium

‘Onopvallende’ lage lichtkoepel weert warmte uit zonlicht

Met een hoogste punt van 25 centimeter valt het daklicht Star-Sky voor onder meer overkappingen vanaf een afstand nauwelijks op, denkt producent Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk. En niet onbelangrijk: onder de zonwerende variant van het daklicht wordt het niet warm.

‘‘De temperatuur blijft onder de zonwerende versie 10 tot 15 graden Celsius lager dan onder de uitvoering met standaard helder glas’’, zegt Hans Ruijs. Het ‘polygeslepen’ veiligheidsglas laat veel zonlicht door (LTA 73) maar houdt veel warmte tegen (ZTA 36). Binnen blijft de temperatuur binnen de perken omdat zelfregulerende ventilatie-openingen een overmaat aan warmte naar buiten afvoeren. Afhankelijk van de breedtemaat komen er één of meer ventilatiesleuven van 40 bij 1 centimeter onder de ruit, afgedekt door een geanodiseerde aluminium hoeklijn van 50 centimeter lang. Langs dezelfde weg kunnen insecten naar buiten. Die weten die weg vanzelf te vinden, verwacht Ruijs “omdat ze de warmste en vochtigste plekken opzoeken en dat is boven in de lichtkoepel.“

Nauwelijks zichtbaar

De ruit loopt voor de afwatering af in een hoek van 3 graden. Traditionele lichtkoepels of lichtstraten hebben een hoek van 45 graden. “Een verschil van 93 procent”, zegt Ruijs. “Het verandadaklicht is daardoor nauwelijks zichtbaar vanaf een afstand.”

Vlakkelichtkoepel.nl levert de Star-Sky zonder glasroedes. De zonwerende versie komt in lengtes tot 3 meter; de variant met helder glas is maximaal 3,80 meter lang. Het glas is ontspiegeld zodat het bovenaf niet reflecteert. De lichtkoepels zijn niet beloopbaar. SKG testte de daklichten op doorvalveiligheid.

Bouwbedrijf Hoekstra & Hoekstra uit Lisse paste drie van deze lichtstraten toe voor de renovatie van het Juliana Paviljoen in de Keukenhof in Lisse. Van Daalen Architectuur uit Leiden koos voor helder veiligheidsglas met een hogere zontoetreding (ZTA: 71) en lichtdoorlating (LTA: 85). De afwezigheid van glasroedes droeg volgens de architect mede bij aan de keuze voor de Star-Sky, net als de lage opbouw. De drie vlakke lichtkoepels meten 1 bij 2 meter. Ze zijn toegepast in een nieuwe luifel van het Juliana Paviljoen om meer daglicht binnen te laten. De luifel combineert de bestaande toiletgroep met een achterentree zodat bezoekers droog binnenkomen.

Reageer op dit artikel