nieuws

Onderbuikgevoel weegt mee bij aanbesteding corporatie

bouwbreed

Onderbuikgevoel weegt mee bij aanbesteding corporatie

Onderbuikgevoel telt mee bij de selectie van aannemers door Wonen Limburg. Maar hoe dat gemeten wordt, moet wel duidelijk worden, stellen onderzoekers.

Dat blijkt uit het rapport “Lessen uit de Selectieprocedures Nieuwbouw en Niet-Planmatig Onderhoud Wonen Limburg” van adviesbureau Brink Groep in opdracht van de Regieraad Bouw Limburg.

Het bureau heeft voor Wonen Limburg aanbevelingen op een rij gezet naar aanleiding van recente selecties van ketenpartners. Volgens Brink speelt “gevoel” een belangrijke rol bij de selecties van Wonen Limburg. Voor private partijen is dat “vrij gewoon”, maar bij publieke en semipublieke partijen is een transparante onderbouwing van de gehanteerde criteria echter essentieel, stelt Brink Groep.

Daaraan ontbrak het bij Wonen Limburg. De onderbouwing van de zachte wegingsfactoren is vooraf onvoldoende duidelijk gemaakt en achteraf onvoldoende gemotiveerd, oordeelt het adviesbureau. “De scores voor onderbuikgevoel zijn niet gecommuniceerd naar de partijen.“

Het onderbuikgevoel telt voor 10 procent mee bij de selectie van aannemers. Daarnaast bepalen twee presentaties en een bedrijfsbezoek 30 procent van de score. Bedrijven kunnen het meeste punten winnen (60 procent) op de business case; gekeken wordt naar innovatieve ideeën en technische bekwaamheid.

Stem

Wonen Limburg (23.000 woningen) besteedde vorig jaar 12 miljoen euro aan niet planmatig onderhoud. Eind 2013 werden uit 260 aannemers zeven ketenpartners geselecteerd: Jac Ruyters Groep, Bouwbedrijf Jongen, Raedts Bouwbedrijf, Maasveste Berben Bouw, OnderhoudPlus van Janssen de Jong Bouw Zuid BV, GrausBouw en Van Heur Bouw & Onderhoud. Huurders krijgen volgens de corporatie een belangrijke stem in de beoordeling van deze ketenpartners.

Reageer op dit artikel