nieuws

‘Nederlandse uitvoerder is te druk met zijn eigen werk’

bouwbreed

‘Nederlandse uitvoerder is te druk met zijn eigen werk’

Waren we maar Belgen, denkt Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland: “Daar kijkt een manager dondersgoed uit wie hij toelaat op de bouw.”

“Het wetsvoorstel is privaatrechtelijk zo afgebouwd dat de aansprakelijkheid niet goed geregeld is.” Deze woorden zijn van Wico Ankersmit. Kort nadat de contouren van het nieuwe bouwstelsel in Cobouw stonden, sprak hij ze uit.

De voorman van toezichthouders laat zich wel vaker kritisch uit. Zelfs als hij journalisten te woord staat, zegt hij wat hij denkt. Soms pakt dat ongelukkig uit. Vergeet hij even zijn achterban. Bijvoorbeeld toen hij erkende dat zijn achterban in de toekomst niet meer bestaat. Het klopt misschien wel, het zeggen als voorman is niet zo handig.

Het gaat voorlopig ook niet gebeuren. Alleen het takenpakket van de voormalige bouwpolitie wordt iets uitgehold, dat is vooralsnog alles. Goed, de bouwleges gaan waarschijnlijk omlaag, maar hoeveel is nog maar zeer de vraag. Ankersmit denkt misschien met 25 procent, bouwers rekenen zich rijker. Het is een gevecht op zich.

Hoe dan ook, op een dag gaat de bouwer zijn eigen vlees keuren. Bedorven waar moet worden uitgebannen. Misschien vanaf 1 januari 2016. Waarschijnlijk pas vanaf een jaar later.

Ankersmit was, is en blijft sceptisch. Bloks bouwstelsel wankelt in zijn ogen. Eén, omdat de verplichte verzekering uitblijft. Twee, omdat het zou ontbreken aan echte prikkels.

Rigoureuze stappen zijn nodig volgens hem: bouwfoutboetes, hoofdelijke aansprakelijkheid, een bouwplaatsregisseur, net zoals in landen om ons heen.

“In Duitsland bewaakt de zogenoemde prüfungsingenieur het bouwproces. Die houdt alles in de gaten. Hé wat doe jij hier op de bouwplaats, zegt hij, als een bepaalde onderaannemer er nog niet hoort te zijn. In Nederland kennen we dat niet. Al lopen er twintig onderaannemers rond. De uitvoerder? Die is te druk met zijn eigen dingen in plaats van de rest te controleren.”

Ook in België is veel duidelijker bij wie de regie op de bouwplaats ligt, ervaart Ankersmit. “Ook daar kijkt een casemanager dondersgoed uit wie hij toelaat op de bouw. ”

Bloks voorstellen reiken niet zo ver. Ankersmit betreurt dat: “Ik denk dat het een cultuurskwestie is. Heb het idee dat ze het in Nederland niet aandurven. Ik vind dat zonde. Veel ongelukken, zoals bijvoorbeeld met de Grolsch Veste, ontstaan hier door gebrek aan regie. Niet omdat er slecht gebouwd wordt.”

Dik-Gert Mans, voorzitter van het Platform Constructieve Veiligheid, is het eens met Ankersmit, maar geeft een nuance: “Bloks wetsvoorstel gaat alleen over het verschuiven van overheidstoezicht naar privaat toezicht. Bovendien: bouw- en woningtoezichthouders konden het ongeval met de Grolsch Veste ook niet voorkomen. Of de bouwkwaliteit met private kwaliteitsborging omhoog gaat? Ik waag dat te betwijfelen. Controle is slechts een vangnet.”

Reageer op dit artikel