nieuws

Marktpartijen transformeren 
woningbouw in Amsterdam

bouwbreed Premium

Marktpartijen transformeren 
woningbouw in Amsterdam

De sterke groei van het aantal woningen in aanbouw in Amsterdam is vooral te danken aan veel en grote transformatieprojecten. Ook de opmars van beleggers ten koste van corporaties valt op.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de complete projectenlijst van de gemeente Amsterdam met alle bouwprojecten die in 2014 in aanbouw waren.

De grootste drie woningbouwprojecten betreffen de transformatie van kantoren naar studentenwoningen. Samen zijn deze projecten goed voor 18 procent van de bouwproductie in de hoofdstad.

Bijna een kwart (22 procent) van de 5203 nieuwe woningen in aanbouw wordt gebouwd in oude kantoren of andere leegstaande gebouwen die een andere functie hadden. Het grootste project in aanbouw, aan de Van Heenvlietlaan in Amsterdam Buitenveldert, betreft de ombouw van een voormalig ING-kantoor naar 351 woningen van 23 vierkante meter. In het op twee na grootste project wordt het voormalige GAK-kantoor omgebouwd naar 331 studio’s. Opdrachtgever voor het grootste project is City Pads, een investeringsfonds voor particuliere en institutionele beleggers.

Opvallend in de projectenlijst is de beperkte aanwezigheid van corporaties. De laatste jaren hebben ze wegens geldgebrek en de focus op sociale huurwoningen verschillende projecten geschrapt, uitgesteld en/of (deels) doorverkocht aan vastgoedbeleggers. Voor de crisis was 60 procent van de woningbouw in de hoofdstad in handen van corporaties. In 2014 gingen marktpartijen de woningbouw domineren.

De bouwproductie op Blok 0, in de nieuwe woonwijk Houthavens, is daar een voorbeeld van. Na het terugtrekken van een aantal corporaties zijn daar nu veel collectieve particuliere opdrachtgeverschappen gestart. Bouwers die in het gat gesprongen zijn die de volkshuisvesters in de Houthavens achterlieten, zijn onder andere Bot Bouw, Vink, Era Contour en SBB. Eigen Haard, en in mindere mate Stadgenoot en Ymere, mengen zich nog wel in de grotere projecten.

Marktpartijen als Syntrus Achmea (326 woningen), Bouwinvest (208), Hoorne Vastgoed (132) zijn net als City Pads en ontwikkelende bouwers als Klok Groep (229) belangrijke investeerders. Maar er zijn ook veel kleinere vastgoedbeleggers actief, zoals Innova Investments en PBS Vastgoed. De kleinere nemen specifieke panden aan de grachten en de rest van het centrum onder handen. Bij deze kleine projecten gaat het soms ook om het transformeren van grachtenpanden van kantoren naar woningen. Ook worden garages in tussenstraatjes weggehaald en vervangen door een woonhuis.

De bouwbedrijven die profiteren van de bouwactiviteit, komen uit alle hoeken van Nederland. Kondor Wessels Amsterdam is verantwoordelijk voor het grootste project in de hoofdstad. HSB en Klok Groep hebben daarna de grootste projecten in handen. Voor de nieuwbouw vallen Era Contour en M.J. de Nijs op met diverse woningbouwprojecten met meer dan honderd woningen. Ook het Brabantse bouwbedrijf Heijmans is aanwezig met koopwoningen.

Lees verder: Hijskranen torenen weer uit boven Amsterdam en Blog: Fietsen langs de bouwacrobaten in Amsterdam-Noord

Reageer op dit artikel