nieuws

Leerstoel bevolkingsdaling Groningen

bouwbreed

Leerstoel bevolkingsdaling Groningen

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) komt een leerstoel Bevolkingsdaling en leefbaarheid voor Noord-Nederland. De drie Noordelijke provincies steunen het initiatief.

De bijzondere leerstoel wordt voorlopig voor vijf jaar ingesteld op initiatief van de stichting ter bevordering van ruimtelijke wetenschappen van de RUG. Daarmee wordt beoogd om meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de factoren die de leefbaarheid in krimpgebieden bepalen. Onder meer gaat het dan om kwaliteit van de woonomgeving, vrijkomend onroerend goed en mobiliteit.

De keuze van de RUG wordt logisch gevonden. Juist de noordelijke provincies krijgen steeds meer te makenmet bevolkingsdaling en de gevolgen daarvan. Voorzieningen verdwijnen, werkgelegenheid veranderd en woningen staan leeg of zijn moeilijk verkoopbaar. Dat zijn ingewikkelde vragen die om bijzondere aandacht vragen, vinden de ruimtelijke wetenschappers. Naar een hoogleraar wordt gezocht.

Reageer op dit artikel