nieuws

Kennis energieneutraal bouwen schiet tekort

bouwbreed Premium

Kennis energieneutraal bouwen schiet tekort

Energieneutraal bouwen vergt kennis van zaken om een opdracht volgens de regels van de kunst uit te voeren. Opleveringsinspecties leren dat die kennis nog vaak ontoereikend is; met een mankerend resultaat tot gevolg.

De tekortkomingen hakken er soms flink in, constateerde Willem Hooijkaas van Academy NL/Duurzame Opleiders in het Geveltheater van de BouwBeurs. Soms blijkt een deel van een gevel niet geïsoleerd of gapen er kieren tusen dak­elementen. Dat wreekt zich wanneer het bijvoorbeeld om een passiefwoning gaat die kierdicht moet zijn.

De praktijk leert Hooijkaas ook dat een opdrachtgever vanwege de kosten op het allerlaatste moment afziet van een balansventilatie met warmteterugwinning en in plaats daarvan een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer wil. “Dan staat erbij: wijziging heeft geen invloed op de installatie. Die installatie is echter opgebouwd rond een warmtepomp, dus het laat zich raden dat die niet goed zal werken.”

Partijen die zich tot dit soort werken laten verleiden, plukken daarvan over drie tot vijf jaar de wrange vruchten, waarschuwt Hooijkaas. “Bedrijven zullen steeds meer achteraf moeten aantonen dat de opdrachtgever niet meer energie verbruikt dan hij volgens de regels zou moeten doen.” Een bedrijf is om die reden niet klaar na de oplevering maar pas een jaar later, wanneer duidelijk is dat het verbruik aan de verwachting voldoet.

Samenwerkingsverband

Academy NL/Duurzame Opleiders zegt die kennis te kunnen aanbieden als samenwerkingsverband van het bureau DWA en installateursdenktank Isso.

Ook Ben Westenburger van Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen uit Middelburg constateert dat bijvoorbeeld restauratie in de vorm van passiefbouw gedegen vakkennis vergt. Hij zegt dat zijn bureau zoveel specifieke kennis van zaken heeft verworven dat het overweegt een deel van het terrein waar het kantoor staat om te vormen tot in elk geval het meest duurzame bedrijventerrein van Zeeland.

Reageer op dit artikel