nieuws

Interview: ‘Ik had best een mooie zaak tegen Koop en Boonstra’

bouwbreed

Nu het omstreden faillissement van Koop-dochter Hogenboom Benelux is afgewikkeld, is ook de rechtszaak tegen voormalig Koop-bestuurders Henk Koop en Cor Boonstra van de baan. Curator Henk van Rootselaar is daar niet rouwig om: “Ik had best een sterke zaak, maar moet uiteindelijk kijken naar het nuttige effect.”

Van Rootselaar wilde via een claimzaak minimaal 92 miljoen terughalen bij Koop en Boonstra. De curator hield de twee verantwoordelijk voor de ondergang van Hogenboom Benelux, dat jarenlang als melkkoe was gebruikt om de financiële gaten bij het Koop-concern te dichten.

Waarom is de zaak tegen de bestuurders eigenlijk geschikt? Zij hadden zich volgens u toch schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur?

“Dat er is geschikt, is een misverstand. Het failliet heeft een akkoord aangeboden aan de schuldeisers. Dat gebeurt wel vaker in dit soort situaties. Ik als curator heb daarover een positief advies gegeven. Omdat de schuldeisers akkoord zijn gegaan, is het faillissement afgewikkeld.”

Maar daarmee is de rechtszaak ook van tafel. Had u voor de rechter niet willen aantonen dat Koop en Boonstra in de fout waren gegaan?

“Nou ja, ik had best een sterke zaak, maar als curator ben ik er voor de schuldeisers en niet voor de mooie principes. Ik moet altijd kijken naar het nuttige effect.”

Voor de schuldeisers is nu 5,7 miljoen beschikbaar. Uw claim bedroeg echter een veelvoud daarvan. Waarom neemt u genoegen met minder?

“Ten eerste was er natuurlijk nooit 92 miljoen weg te halen bij de heren. Maar zelfs als ik via de rechter zeg 20 miljoen had binnengehaald, dan was 95 procent daarvan naar de banken gegaan. Waarom? Omdat die een vordering van 280 miljoen hadden op het Koop-concern en waarvoor ook Hogenboom Benelux hoofdelijk aansprakelijk was.”

Wie heeft die 5,7 miljoen euro bij elkaar gebracht?

“De heren Koop en Boonstra betalen uit eigen zak 100.000 euro, 4,5 miljoen komt van de verzekeraars. De banken dragen ongeveer 1 miljoen bij en nemen bovendien afstand van hun vordering van 280 miljoen.”

U gaat nu de miljoenen verdelen onder de schuldeisers?

“Als vereffenaar ga ik nu over de pot met geld. Overigens sluit ik niet uit dat er over de verdeling ervan nog wat juridische procedures zullen worden gevoerd. Er ligt namelijk ook een aantal betwiste vorderingen.”

Reageer op dit artikel