nieuws

Installatiebedrijf ter overname gezocht

bouwbreed

Installatiebedrijf ter overname gezocht

Verschillende grote Nederlandse bouwers overwegen een installatiebedrijf over te nemen. Onder meer Dura Vermeer en Slokker Bouwgroep zijn geïnteresseerd in een eigen technisch dienstverlener. “We willen onze portefeuille verbreden”, zegt Dura Vermeer-woordvoerder Glenn Metselaar.

Van voor tot achter in de bouwketen aanwezig zijn, is voor de bouwers de belangrijke reden om een installateur in de gelederen op te nemen. “We willen zoveel mogelijk in eigen huis kunnen doen”, zegt Metselaar. Hij benadrukt dat de bouwer nu niet actief op zoek is, maar ogen en oren open houdt. Wat ook meespeelt is dat de lucratieve beheer- en onderhoudscontracten vaak via de installateur binnenkomen.

Mede daarom hoopt Slokker Bouwgroep op den duur een installatiebedrijf over te kunnen nemen. Al heeft dat geen haast, benadrukte algemeen directeur Eric Slokker eerder in een interview met Cobouw. “Er zijn genoeg bedrijven die wel overgenomen willen worden, maar het moet wel bij ons passen. We zijn erg terughoudend als het om uitbreiding gaat.”

Cultuurverschillen

Volgens Uneto-VNI zoeken bouwers en installateurs elkaar inderdaad steeds vaker op. Al leidt dat volgens de brancheorganisatie voor de installatiebranche meestal niet tot een overname. “Dat heeft onder meer te maken met cultuurverschillen, andere arbeidsvoorwaarden”, legt woordvoerder Dick Reijman uit. “De installatiesector is een aanpalende, maar wel een andere sector dan de bouw.”

De meeste bouwers in de top 10 van de Cobouw50 hebben al een technisch dienstverlener in huis (zie Bouwers en hun technischdienstverleners). Drie van de tien doen het zonder. Van Wijnen bijvoorbeeld peinst er niet over om ook installateur te worden. “Je moet doen waar je goed in bent”, vindt topman Cees van Bemmel. “Onze corebusiness is bouwen en ontwikkelen. Daar hebben we het druk genoeg mee.”

BAM was jarenlang op zoek naar een bedrijf in de elektrotechniek. “Op dit moment gaat de aandacht meer uit naar de integratie van de bouw en techniekbedrijven”, aldus zegsman Arno Pronk. Bovendien heeft ’s lands grootste bouwer momenteel andere dingen aan zijn hoofd. “We richten ons meer op groei in het buitenland.”

Bouwers en hun technisch dienstverleners

Het merendeel van de bedrijven in de top tien van de Cobouw50, baggeraars Van Oord en Boskalis niet meegerekend, heeft een technisch dienstverlener in huis. BAM (BAM Techniek), VolkerWessels (Homij en Dubotechniek Bedrijven), Heijmans (voorheen Burgers Ergon), TBI (Croon Elektrotechniek en Wolter en Dros) en Strukton (Worksphere) bijvoorbeeld. Ballast Nedam, Dura Vermeer en Van Wijnen doen zelf niet aan installatietechniek.Lees meer in het artikel Wel of geen installateur in huis? 

Reageer op dit artikel