nieuws

Huurprijs ondergeschikt bij logistieke dienstverlener

bouwbreed

Huurprijs ondergeschikt bij logistieke dienstverlener

Ruim de helft van alle logistieke bedrijven in Nederland wil uitbreiden of verplaatsen. De hoogte van de huurprijs is van ondergeschikt belang.

Onderzoek van de Stec Groep wijst uit dat 30 procent van de ondernemingen dit jaar of uiterlijk 2016 wil uitbreiden. Nogmaals een kwart van de bedrijven gunt zich de tijd tot 2018. Bij 30 procent van de ondernemers met plannen zitten ontwikkelaars, bouwers en beleggers op de voorste rij als adviseur.

Stec signaleert dat de vraag naar ruimte steeds groter wordt. In meerdere regio’s wordt gezocht naar locaties van 8, 15 en zelfs 20 hectare. Vooral het zuiden van Nederland is in trek. De belangrijkste factoren voor logistiek succes zijn voor de ondernemers achtereenvolgens de transportkosten, de beschikbaarheid van personeel en de arbeidskosten. Minder prioriteit hebben de bereikbaarheid over de weg (op vijfde plaats), de ligging ten opzichte van de afzetmarkt (8) en de prijzen van grond en huur (9 en 10).

Hoe de aanbieders van grond en gebouwen kunnen inspelen op de logistieke bedrijvigheid? Zorg in ieder geval voor een afslag van de snelweg in de nabijheid. Hoog op de verlanglijst staan ook een snel en soepel bouwtraject, waardoor het bedrijf snel operationeel kan worden. Gewenst zijn ook ruime mogelijkheden ten aanzien van de bouwhoogte en de wijze van bouwen. Stec concludeert dat nog veel te winnen is op het gebied van snelheid en flexibiliteit. Gemiddeld geven de logistieke bedrijven hun huidige standplaats een rapportcijfer van 7,8. Twee op de vijf zoeken naar nieuwe locaties op grotere afstand.

Reageer op dit artikel