nieuws

Heijmans ziet tempo van woningverkopen toenemen

bouwbreed

Heijmans ziet tempo van woningverkopen toenemen

Heijmans verwacht in 2015 een stijging van 50 procent van de woningbouwomzet. Na de jaarwisseling stijgen de woningverkopen nog sneller dan vorig jaar.

Betere tijden breken aan voor de woningbouwdivisie van Heijmans. In 2014 werd nog een “historisch lage productie” genoteerd; de omzet daalde van 321 miljoen euro (2013) naar 299 miljoen. Nog maar een kwart van wat de woningbouwomzet van het bedrijf uit Rosmalen ooit was.

Maar het dal is “echt achter de rug”, vertelde het Heijmans-bestuur donderdagmiddag tijdens een persconferentie in het Eye-museum in Amsterdam.

Het eerste signaal: In Nederland draait de woningbouwdivisie operationeel gezien weer break even. Maar de beste graadmeter is dat de orderportefeuille voor woningbouw met 50 procent steeg. “Voor het eerst wat groei”, zei topman Bert van der Els. “En duidelijk meer productie.” Het bouwbedrijf rekent op een omzetstijging van 50 procent voor 2015.

Veel signalen staan op groen. De particuliere koopmarkt doet het goed, en met pensioenbelegger Syntrus Achmea lukt het ook steeds beter om driehonderd (huur)woningen per jaar af te tikken.

Dan is er ook nog de conceptwoning waar de Brabantse bouwer veel van verwacht. In 2014 waren er vijfhonderd van deze woningen in ontwikkeling en aanbouw. Heijmans is volgens bestuursvoorzitter Bert van der Els bezig het bouwproces verder te industrialiseren. De bouwtijd is daardoor volgens hem “dramatisch teruggebracht”.

Wel moest er weer flink afgeschreven worden op vastgoed- en grondposities, vooral in de buitenstedelijke gebieden. In totaal werd voor 14 miljoen euro afgewaardeerd. Sinds de crisis heeft Heijmans al 120 miljoen euro afgeboekt. Hoeveel procent van de grondwaarde sinds de crisis al verdampt is, wilde Heijmans niet zeggen. “Wij hebben onze portie gehad”, zei financieel directeur Mark van den Biggelaar.

De stijging van 25 procent in de woningverkopen, leidt nog nog niet tot dezelfde omzetstijging voor de vastgoedtak. Die kwam uit op 15 procent.

Die omzetstijging zal dit jaar wil fors aantrekken. Na de jaarwisseling is het tempo van woningverkopen verder toegenomen, merkt vastgoeddirecteur Ton Hillen. Het effect van de aangescherpte Nibud-normen zijn voor hem niet zichtbaar, omdat de lage rente die weer teniet doet. Wat hij van de aanscherping vindt? “Niet handig.”

De operationele marge voor woningbouw steeg naar 0,7 procent, waar in 2013 nog -0,9 procent gehaald werd. De orderportefeuille steeg van 257 miljoen euro naar 395 miljoen.

Marges

Sterkere marges zijn nog moeilijk in de Randstad, maakte Hillen duidelijk. De volumes stijgen daar wel, maar de prijzen niet. In andere stedelijke gebieden, zoals Groningen, stijgen de volumes en ook de prijzen. Buiten de Randstad en de steden blijft het sappelen. Daar werd dan ook door Heijmans het meeste afgeschreven op grond.

“In Haren loopt de woningmarkt bijvoorbeeld heel goed, in Norg niet”, illustreert vastgoeddirecteur Ton Hillen de verschillende woningmarkten.

350 banen weg

Heijmans schrapt 350 van de ruim zevenduizend banen. 230 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de utiliteitsdivisie; 80 à 90 bij de Duitse wegenbouwer Oevermann, en dertig bij een bedrijfsonderdeel voor kabels en leidingen.

Heijmans One

Heijmans verwacht dit jaar omzet te behalen met de Heijmans One, het eenpersoonshuis dat op een vrachtwagen past. Met een co-investeerder wordt gewerkt aan dertig huizen. Van de Heijmans One is een versie 2 in de maak. Ook lopen er gesprekken met corporaties en beleggers over afname van de woning die meedingt met een internationale designprijs. De co-investeerder is een private investeerder. Vastgoeddirecteur Ton Hillen sluit niet uit dat de samenwerking met deze investeerder na oplevering van de dertig woningen voortgezet wordt.

Reageer op dit artikel