nieuws

Grote projecten winnen awards PassiefBouwen

bouwbreed Premium

Een project van zes nieuwbouwhuurwoningen in Middelharnis en een woonzorgcomplex met 22 zorgappartementen in Vroomshoop hebben de PassiefBouwen Awards van de Stichting PassiefBouwen.nl gewonnen. Architect Carl-Peter Goosen van BouwQuest uit Ede ontving de PassiefBouwen Veer 2015.

De Veer is een passende onderscheiding voor uitzonderlijke bijdragen aan het bevorderen van het passiefbouwen in Nederland, vinden voorzitter Chris Zijdeveld en secretaris Hendrik Nolles die namens PassiefBouwen.nl de prijzen bekendmaakten tijdens de Week van de Bouw. Promotie van het passiefbouwen kan geen kwaad, menen beiden. De interesse neemt geleidelijk aan toe maar het gaat nog niet om grote getallen: in de nagenoeg tien jaar die de stichting dit jaar bestaat is ongeveer 1 tot 2 procent van de nieuwbouw passief uitgevoerd.

Dat neemt volgens Zijdeveld en Nolles niet weg dat de jaarlijks onderscheiden projecten een voorbeeld zijn voor onder meer volkshuisvesters. Het winnende project in Middelharnis kwam tot stand onder de verantwoording van corporatie Woongoed Goeree Ove rflakkee. De zes woningen deden volgens de jury niet onder voor de genomineerde twee-onder-een-kapper die Woningstichting Tubbergen in Tubbergen liet bouwen. De grotere omvang van ‘Middelharnis’ gaf hier de doorslag. ‘Tubbergen’ is onderscheiden met de nieuwe erkenning Eredivisie. Nolles: “Er zijn nog steeds corporaties die hun verantwoordelijkheid voor heden en toekomst serieus nemen; beide opdrachtgevers zijn hiervan goede vertegenwoordigers.”

‘Vroomshoop’ was de enige genomineerde voor de categorie Overige Gebouwen. Winnen lijkt dan voor de hand te liggen, maar de jury merkt op dat het feest niet was doorgegaan wanneer de prestaties geen indruk hadden gemaakt. Het verwarmen van de ruimte en het tapwater kost 6 euro per maand. “Bemeteren van de warmte kost meer dan het eigenlijke verbruik”, licht Zijdeveld toe. Een wandgasketel van 24 kilowatt houdt het complex op temperatuur. Een zomernachtventilatieluik op het eind van de gangen houdt het complex in de zomer koel.

Reageer op dit artikel