nieuws

Getordeerd profiel van beton uit 3D-geprinte mal

bouwbreed

Getordeerd profiel van beton uit 3D-geprinte mal

Bruil laat op de vakbeurs Gevel (onderdeel van de Week van de Bouw) een getordeerd profiel van beton zien, dat is gestort in een 3D-geprinte mal.

“Het gaat ons om betaalbare vormvrijheid. Waar we uiteindelijk heen willen is 3D-printen van het beton zelf, zonder het afval en de kosten van een mal”, zegt Oscar Dekkers, directeur van Bruil uit Ede. “De driedimensionaal geprinte mal bestaat uit zand met lijm. Hij is vervaardigd door onze partner 3Dealise uit Goor. Het ontkisten van het betonnen element doen we met hamers en water onder hoge druk. Wat van de mal overblijft, is een hoopje zand, dat hergebruikt kan worden.” Het getordeerde profiel, dat als een zuil op een sokkel wordt tentoongesteld, is van gewone zelfverdichtende beton met wit cement, zonder wapening en zonder vezels. In de holle sokkel staat achter groen glas een deel van de mal. Hij lijkt donkergroen, maar is in werkelijkheid donkergrijs.

“De binnenkant van de mal wordt nabehandeld voordat het beton wordt gestort”, licht Theo Voogd toe. Hij is medewerker communicatie en marketing bij Bruil. “Om te voorkomen dat het beton en het zand van de mal aan elkaar hechten. De vormvrijheid van het product is groot. Alles is mogelijk, als het beton zich maar goed in de mal kan vormen.”

 

De getordeerde, betonnen wokkel, gestort in een 3D-geprinte mal.

Lees verder: ‘Uiteindelijke doel is 3D-printen van beton zonder mal’

Reageer op dit artikel