nieuws

Even geen slaap voor de calamiteitenaannemer

bouwbreed

Even geen slaap voor de calamiteitenaannemer

Als calamiteitenaannemer is hij wel wat gewend, maar wat Richard Breugem zondag na een gasexplosie in Rotterdam aantrof, sloeg alles. De enorme ravage maakte de aannemer plots tot vraagbaak voor bewoners van meer dan 150 getroffen woningen.

“Een oorlogszone, anders kan ik het niet noemen”, vertelt Breugem onder de zwartgeblakerde en half ingestorte gevel van het vierlaagse flatgebouw aan de Moddermanstraat. Veel ramen van omliggende huizen en woongebouwen in de woonwijk in Rotterdam-Schiebroek zijn inmiddels dichtgetimmerd of hebben al nieuw glas. Maar nog altijd is te zien hoe enorm de klap moet zijn geweest. Een gasexplosie, denkt de politie. Maar wel krachtig genoeg om de woningscheidende wand tussen de getroffen woning en die van de buren weg te blazen en zelfs het stalen balkonhek compleet te verbuigen. De gemetselde borstwering hangt los in de gevel, stukken kozijn staan rechtop in het grasveld, gordijnen wapperen uit gesprongen ramen van omliggende appartementen. Zelfs 200 meter verderop zijn glaszetters zes dagen later nog druk met vervangen van ramen.

De directeur van v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling hoorde de klap zelf ook, 4 kilometer verderop. Sinds het telefoontje van woningcorporatie Havensteder, waarvoor hij al vele jaren calamiteitenaannemer is, heeft Breugem zijn bed nauwelijks meer gezien. “Als je ter plekke de enorme schade ziet en omwonenden met bebloede hoofden, is vooral de vraag: waar moet je beginnen?”, zegt Breugem. “Daar zijn wij dus voor.”

Een telefoonlijst en een noodplan liggen altijd klaar, maar een panklaar draaiboek niet, want iedere calamiteit is anders. Dezelfde avond nog verzorgde het Schiedamse bouwbedrijf honderden meters hekwerk en permanente bewaking. Met hulp van andere bedrijven was het dichttimmeren van honderden kapotte ramen inmiddels begonnen. Evenals het overleg met de hulpverlenende instanties – politie, brandweer, marechaussee en stadswachten. Hoe ga je systematisch te werk zonder elkaar voor de voeten te lopen?

De volgende ochtend verzorgde v.d. Tempel onderstempelingen van direct getroffen woningen, zodat constructeurs en forensische experts van de technische recherche hun werk konden doen. Op het grasveldje achter de getroffen flat richtte het bouwbedrijf direct een keetpark in. Geen overbodige luxe, want het was direct duidelijk dat het werk er niet zomaar op zou zitten. Inmiddels is begonnen met systematisch opnemen van alle schades. “Door eerst de schade te behandelen aan de overige complexen, maken we het getroffen gebied steeds kleiner, zodat we uiteindelijk overblijven bij de kern.”

Bewoner Chris Ernst, die zo’n 80 meter verderop woont, hoopt komende week een nieuwe pui te krijgen. De explosie blies zijn voorramen en die van zijn tuinhuis eruit en rukte aan de achterkant de radiatoren van de muur. Door het vacuüm na de explosie werd de complete pui 20 centimeter uit de gevel gerukt. Ernst: “Ik was gelukkig weg met de hond, want die had het niet overleefd: hij slaapt graag in de vensterbank.”

Breugem schat dat het werk in de omgeving nog zeker twee weken vergt. Herstel van de getroffen woning en elf omliggende appartementen kost zeker een half jaar. In het hele flatgebouw (58 woningen) worden kunststof kozijnen verva ngen omdat ze zijn ontzet en gescheurd.

Deuren zijn vervangen of gerepareerd omdat ze zijn weggeblazen of ingetrapt door hulpdiensten op zoek naar slachtoffers. In het keetpark kunnen bewoners terecht voor informatie en nieuwe sleutels. Is dat ook al aannemerswerk? Breugem: “Wij noemen onszelf graag bouwkundig dienstverlener. Mensen uitleggen dat ze hun huis niet in kunnen omdat dit ‘plaats delict’ is, hoort er dus ook bij.” Vooral in het begin vergt een calamiteit veel inzet en tijd. “Ook persoonlijk. Je moet alles even opzijzetten. Dat doen we graag en door alle ervaring weten hoe te handelen en wat de kritieke punten zijn.”

In de fase van ‘bereddering’ heeft de calamiteitenaannemer de vrije hand voor het treffen van noodzakelijke voorzieningen. Schadeherstel gaat later in overleg met experts van de betrokken verzekeraar. In principe routinewerk, want het sinds 1903 bestaande bouwbedrijf (predicaat ‘Hofleverancier’) voert jaarlijks 1500 tot 2000 herstelklussen uit voor opstalverzekeraars. “Maar deze omvang is ongekend”, zegt Breugem. “De eerste fase, het terugbrengen van een totale chaos naar een situatie met voor iedereen behapbare proporties, is natuurlijk de grootste uitdaging. Hier krijg je echt het gevoel dat je werk telt. Een pluim voor iedereen die dat mogelijk maakt.”

Dertien gewonden

Bij de explosie op zondag 1 februari vielen dertien gewonden. De 67-jarige bewoner van het getroffen appartement was één van de twee zwaargewonden. Door de explosie liepen 58 woningen grote schade op. Ongeveer 150 bewoners werden eerst opgevangen in een hotel en moesten later op zoek naar tijdelijke woonruimte. Burgemeester Aboutaleb heeft laten weten dat mensen die niet verzekerd zijn, op hulp kunnen rekenen van corporatie Havensteder of de gemeente. Het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond. Het wachten is op verhoor door de politie van de bewoner van de getroffen woning.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels