nieuws

Energie-unie bouwen op garanties

bouwbreed

Laagrentende leningen en garanties moeten het private kapitaal losmaken dat nodig is om de Energie-unie op te bouwen. Dat zegt Eurocommissaris Miguel Cañete bij de presentatie van twee financiële instrumenten die zijn ontwikkeld voor dit doel. Het gaat om 200 miljoen euro aan lange termijn laagrentende leningen, technische hulp en kredietgaranties voor banken.

De manier waarop Cañete het private geld wil vrijmaken, is vrijwel dezelfde wijze waarop de EU-Commissie het 315 miljard-investeringsplan wil financieren. Met 21 miljard euro publiek geld moeten private investeerders verleid worden bijna 300 miljard op tafel te leggen.

Op die manier wil Cañete private investeringen aanmoedigen die de vijf pilaren van de energie-unie gaan opzetten, leveringszekerheid (trans-Europese energienetwerken), hernieuwbare energie, efficiëntie, interne markt en onderzoek en innovatie. De nu opgezette financieringsmethode is zowel voor de energie-unie als voor het 300 miljard-plan een pilot. Succes zal het vertrouwen vergroten.

Reageer op dit artikel