nieuws

‘Debat over duurzame warmte te weinig gevoerd’

bouwbreed Premium

De Tweede Kamer heeft tal van deskundigen gehoord over de problemen, hoge kosten en klachten rondom warmtenetten. Meerdere specialisten drongen aan op onafhankelijk onderzoek naar de kostenopbouw en een eerlijke vergelijking met de klassieke gasaansluitingen.

Vereniging Eigen Huis klaagt al langer over de te zwakke positie van de consument, lekkages en onveilige aansluitingen gerelateerd aan warmtenetten. Rob Mulder, directeur van Eigen Huis, vindt dan ook dat minister Kamp actie moet ondernemen. “Ongeveer 600.000 huishoudens zijn aangesloten op warmtenetten. Wij hebben 7500 klachten ontvangen. Dat is ongelooflijk veel.”

Hans Alders, voorzitter van branchevereniging Energie Nederland, vindt dat het debat over warmte en duurzame warmte in Nederland te weinig wordt gevoerd. “Warmte is in Nederland goed voor 50 procent van het energieverbruik, maar we praten eigenlijk alleen over elektriciteit”, onderbouwde hij.

“Warmte is wel warm, maar niet hot”, signaleert Maya van der Steenhoven, programmadirecteur van de Zuid-Hollandse Warmterotonde. Ze doelt vooral op de consument die niet massaal warmloopt voor aardwarmte en stadsverwarming. Bedrijven in de regio willen volgens haar juist wel af van de gasrekening: “Het havenbedrijf zegt zelfs dat zijn concurrentiepositie daardoor sterker wordt.” De Autoriteit Consument en Markt vindt dat de Warmtewet moet worden aangepast.

Reageer op dit artikel