nieuws

Campagne veilige cv-ketels

bouwbreed

Campagne veilige cv-ketels

Elf doden, honderdvijftig ziekenhuisopnamen en honderden doktersbehandelingen per jaar. Dat is het resultaat van koolmonoxidevergiftiging door kapotte geisers, verwarmingsketels en kachels. De Nederlandse Brandwondenstichting en de brandweer zijn een campagne gestart tegen deze sluipmoordenaar.

In feite hoeft niemand het slachtoffer te worden van koolmonoxide. Jaarlijkse controle van de cv-ketel of de geiser door een vakman die erkend is door brancheorganisatie Uneto-VNI is afdoende om problemen te voorkomen. Niettemin gebeurt dat te weinig, zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting. Uneto-VNI pleit daarom reeds geruime tijd voor verplicht onderhoud van cv-ketels. Het liefst zou de brancheorganisatie zien dat hiervoor uitsluitend erkende monteurs zouden worden ingeschakeld zoals dat ook gebeurt in België en Duitsland.

De problemen concentreren zich in oudere woningen. Daar staan veelal geisers, gaskachels en verwarmingsketels die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. “Het gaat om openverbrandingstoestellen die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt”, zo blijkt uit informatie van de het ministerie van Wonen.

Om problemen voor te zijn, zouden ze eigenlijk vervangen moeten worden. Daarmee is niet alleen de volksgezondheid gebaat, maar ook de werkgelegenheid in de installatiesector. Vooralsnog echter zijn op dat punt geen dwingende maatregelen te verwachten. Wat niet wegneemt dat de problematiek wel de aandacht heeft. Zo adviseert de Brandwondenstichting om vooral met erkende vaklieden in zee te gaan en waarschuwt het ministerie van Wonen dat het onverstandig is om oude geisers alsnog van een afvoer te voorzien omdat de kans op ongelukken er door wordt vergroot. Bovendien is het noodzakelijk om afvoerpijpen aan een geregelde inspectie te onderwerpen. Zijn ze bijvoorbeeld gescheurd of losgekoppeld, dan zijn maatregelen nodig. Hetzelfde geldt voor scheuren in gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die een fossiele brandstof gebruiken.

In de campagne die deze week van start is gegaan, wordt veel aandacht besteed aan de mogelijkheden open verbrandingstoestellen te onderhouden. Daarbij wordt aangetekend dat ook het onderhoud van de ventilatiemogelijkheden van belang is. Het steeds beter isoleren van woningen heeft tot gevolg dat koolmonoxide moeilijk kan ontsnappen. Het aanbrengen van afzuigkappen en mechanische ventilatiesystemen doet de kans op koolmonoxidevergiftiging toenemen. In de campagne is een test opgenomen waarmee eigenaren en huurders van woningen zelf kunnen bepalen in hoeverre hun woonsituatie al dan niet veilig is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels