nieuws

Bouwbedrijf vrijuit na val van 12 meter

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf vrijuit na val van 12 meter

Visser & Smit Bouw is niet aansprakelijk voor een ernstig ongeval tijdens de renovatie van de Heerlense schouwburg, acht jaar geleden.

Tot die conclusie komt het gerechtshof in Den Bosch na een jaren durende juridische strijd tussen schoonmaakbedrijf Intercession, de hoofdaannemer en opdrachtgever van het project, de gemeente Heerlen.

Bij het ongeval raakte een toen 30-jarige schoonmaakster zwaargewond na een val van zo’n 12 meter hoogte; ze brak haar rug, kaak, armen, voeten en benen. De vrouw was boven in het theatergebouw bezig met stofzuigen toen ze door een vrijhangend plafond van gipsplaat zakte en naar beneden viel.

De rechtbank van Maastricht bepaalde in 2009 dat Intercession aansprakelijk is voor de volledige schade en veroordeelde de onderneming tot betaling van een voorschot van 25.000 euro.

Het bedrijf startte daarop een zogenoemde vrijwaringszaak tegen hoofdaannemer Visser & Smit, de gemeente en adviesbureau RPS. Zij zouden onvoldoende hebben gewaarschuwd voor onveilige situaties boven in het theater. Visser & Smit zou zelfs nadrukkelijk hebben aangegeven dat het bewuste plafond beloopbaar was.

Volgens het hof treft de aannemer echter geen enkele blaam. Het dochterbedrijf van VolkerWessels was niet op de hoogte van de wijze waarop de schoonmaakwerkzaamheden zouden worden uitgevoerd, aldus de rechters. Bovendien was contractueel afgesproken dat Intercession de veiligheid zou waarborgen.

De gemeente is niet aansprakelijk omdat van een gebrekkig gebouw geen sprake was.

Beeld

Anders ligt dat voor RPS, het bureau dat Intercession adviseerde over de veiligheid. Volgens het hof heeft zij, na een kennelijk ondeugdelijke veiligheidsinspectie, “bij Intercession een beeld opgeroepen dat het gehele plafond beloopbaar was”. RPS kan daardoor aansprakelijk worden gesteld voor twee derde van de totale schade, meent het gerechtshof. Voor Intercession rest dan nog een derde van de schadevergoeding.

Of Intercession ooit over de brug zal komen, is hoogst twijfelachtig. De onderneming werd in 2013 failliet verklaard. De bestuurders zijn sindsdien spoorloos. De curator van het bedrijf verdenkt hen van onbehoorlijk bestuur en bedrieglijke bankbreuk en heeft aangifte gedaan.

Reageer op dit artikel