nieuws

AFNL stapt uit overleg Bouw-cao

bouwbreed Premium

AFNL stapt uit overleg Bouw-cao

Aannemersfederatie Nederland (AFNL) stapt uit het overleg over de cao Bouwnijverheid. Eind volgende week meldt de branchevereniging hoe hij “de cao-weg voor de mkb-aannemers verder gaat bewandelen”. Bouwend Nederland zet ondertussen alles op alles om de AFNL terug aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Bouwend Nederland zou geen prijs stellen op de aanwezigheid van de AFNL, “juist nu de cao-onderhandelingen een cruciale fase ingaan”. “Hierdoor zijn volgens de Aannemersfederatie grote groepen mkb-aannemers niet aan de cao-tafel vertegenwoordigd, waardoor zij geen invloed op de arbeidsvoorwaarden in hun bedrijven kunnen uitoefenen”, meldt de branchevereniging in een schriftelijke verklaring. “Voor de Aannemersfederatie is het onaanvaardbaar aan de zijlijn van het cao-overleg te staan.”

Afgelopen woensdag heeft de brancheorganisatie voor mkb’ers de samenwerking met Bouwend Nederland over de cao opgeschort. AFNL laakt de arrogante houding van Bouwend Nederland. De brancheorganisatie uit Zoetermeer zou “in oude fouten” vervallen door de “alleen-regie” te willen voeren en andere partijen “uit te sluiten”. “De AFNL weigert als een soort ‘bijwagen’ bij het cao-overleg te functioneren.”

Bouwend Nederland noemt het “spijtig” dat de AFNL “plotseling” is opgestapt. “Al vanaf najaar 2011 bouwen we samen met de AFNL, de NVB en de Vereniging van Waterbouwers aan belangrijke vernieuwingen in de bouw-cao”, zegt woordvoerder Pim Nusselder. “We hebben langdurige werkafspraken en onze samenwerking op dit terrein is pas nog bekrachtigd. We gaan dus graag door op de ingeslagen weg, in constructieve samenwerking en Bouwend Nederland blijft daarvoor open staan.” En de mkb’er? “Met een nieuwe cao dienen we de belangen van mkb-bedrijven en grote bedrijven zowel bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij, kortom de hele bouwsector.”

Lees verder: Interview met Gijs Buijs: ‘Inhoudelijk zitten we behoorlijk op één lijn’ 

Reageer op dit artikel