nieuws

Aannemers bouwen eigen flexorganisatie

bouwbreed

Aannemers bouwen eigen flexorganisatie

Via regionale samenwerkingsverbanden beginnen aannemers landelijk een eigen uitzendorganisatie voor geschoolde vaklui, onder de naam Vakmasters.

Het initiatief is een antwoord op de behoefte van bedrijven om over goede vakkrachten te kunnen blijven beschikken, ook bij een forse flexibele schil. Nu voor de bouw zowel figuurlijk als letterlijk de lente in de lucht hangt, ligt een flinke vraag naar vaklui in het verschiet. Vooral, zeker in eerste instantie, voor de flexibele schil. Acht regio’s bijten het spits af. Zij zijn het afgelopen jaar druk geweest met het opzetten van een goede organisatie, inclusief alle benodigde certificering.

Nu de boel op de rails staat, willen ze het initiatief vaart geven. Bergen op Zoom dient hierbij als lichtend voorbeeld. Daar is Vakmasters een jaar geleden al serieus aan de slag gegaan. Daar staat de teller inmiddels op tachtig uitzendkrachten die aan het werk zijn. Een enkele keer verzorgde een samenwerkingsverband eerder ook al bescheiden uitzendtaken.

Onderlinge uitleen

Behalve de levering van flexibel personeel faciliteert Vakmasters ook de traditionele onderlinge uitleen tussen bedrijven van personeel in vaste dienst. De belangrijkste taak voor de komende tijd is het werven van vakmensen, verklaart Geert Robben, directeur van Vakmasters Oss-Nijmegen. “Dat bij de aannemers vraag bestaat, is al duidelijk. We zijn in onze regio een maand geleden, in eerste instantie voorzichtig, actief naar buiten getreden en draaien nu al met twintig uitzendkrachten. De komende maanden kunnen dat er makkelijk vier keer zo veel worden.”

Vakmasters hoeft er niet aan te verdienen, schetst hij als belangrijk voordeel. “Daardoor kunnen de tarieven scherp zijn bij een goede beloning. En anders dan bij reguliere uitzendbureaus is het ook geen probleem om een uitzendkracht in vaste dienst te nemen. Zonder kosten.”

De verwachting is dat de komende tijd meer regio’s aanhaken, waardoor de landelijke dekking verder verbetert. De achterban valt samen met die van de samenwerkingsverbanden voor scholing van bouwvakkers. Kantoorruimte kan hier makkelijk worden gehuurd, en ook met het personeel valt samen te werken. Robben is bijvoorbeeld ook een Bouw- en Inframensen-directeur.

Reageer op dit artikel