nieuws

‘We staan recht tegenover de bouwlobby’

bouwbreed Premium

De Vereniging Eigen Huis (VEH) komt sterk uit de crisis. Het ledenaantal is afgelopen jaar voor het eerst zelfs boven de 700.000 uitgekomen. Dat komt goed uit, want in Den Haag heeft de club van woningeigenaren veel zendingswerk te verrichten. “Maar het is niet zo dat we hier een hele ruige turn-around kunnen verwachten”, zegt de nieuwe algemeen directeur Cindy van de Velde-Kremer.

Bij de aankoop van een woning, bij het onderhoud en bij verbouwingen. Op al die momenten wil VEH iets kunnen betekenen voor de consument. Het ontbreekt echter aan afdwingbare regels, signaleert de consumentenorganisatie.

Maar er is goed nieuws voor VEH. Minister Blok wil de positie van de consument versterken. Dat heeft vergaande gevolgen voor de bouwpraktijk. Precies daarom is de weerstand vanuit de bouwpraktijk groot. Toonaangevende bouwverenigingen voeren bovendien aan dat de Nederlandse huizenkoper weinig reden tot klagen heeft. De Vereniging Eigen Huis steunt de minister juist wel en vindt dat daar geen misverstand over mag bestaan. Vooral daarom stapt zij uit de Stichting Garantiewoning.

VEH pleit sinds 1974 al voor een verbeterde positie van de woonconsument. Nog altijd is er veel ruimte voor verbetering, meent Rob Mulder, directeur strategie en belangenbehartiging bij VEH. “Bouwend Nederland, Neprom en NVB blijven zeggen dat het helemaal niet zo slecht gesteld is met de consument in Nederland. Maar wij hebben tal van voorbeelden uit de praktijk waaruit het tegendeel blijkt.”

Het boegbeeld van huizenbezitters geeft een paar voorbeelden van fouten waarvan de consument geen kaas gegeten heeft en ze dus ook niet ziet op het moment dat het erom gaat. “Een lek in de schil van een energieneutrale woning. Of de bewoner die na twee jaar ontdekt dat de warmte-krachtkoppeling ondersteboven is gemonteerd, waardoor hij al twee jaar niets doet. Of installaties die niet goed zijn ingeregeld. Allerlei oplevergebreken, van krassen op ramen tot scheefhangende deuren.”

Vergeleken met Bulgarije is de Nederlandse bouwkwaliteit best goed, heeft Mulder wel eens cynisch geroepen. Liever ziet hij dat citaat niet meer in de krant terug. Maar hij is onverminderd kritisch. “Woningen zijn dure aankopen, die bovendien de gezondheid van mensen raken. Dan kan het niet zo zijn dat daar nog heel veel op aan te merken valt. Als wij meegaan met opleveringen, constateren we heel veel. Gemiddeld 25 opleverpunten per woning.”

De angel in de wetgevingsvoornemens van Blok is het begrip ‘verborgen gebrek’. Mulder: “Toe nu toe is het verborgen gebrek iets wat je niet kunt zien. Het kabinet wil dat veranderen in ‘iets wat je niet gezien hebt’. Dat is een belangrijke verbetering in de consumentenbescherming. Want als je het niet gezien hebt… Betekent dat dan dat al de rechten van de consument verdwijnen? Als je gewoon niet hebt gezien in dat uurtje dat je tijd had, al dan niet vergezeld van een professional, dat die warmtekrachtkoppeling ondersteboven hing? Vervalt dan jouw garantie? Daar gaat het op dit moment om. Deze consumentenbescherming is in alle andere sectoren gebruikelijk. Als je een auto koopt en je constateert een dag later dat er iets aan mankeert, ga je ook terug naar de garage. En de bouw zegt dan: Te laat. Dat had je moeten zien. Wij vinden het heel belangrijk dat die verbetering er komt en dan sta je dus recht tegenover de bouwlobby. Dat merken we steeds.”

Precies om die reden is VEH uit de Stichting Garantiewoning gestapt. “Binnen het bestuur achten wij ons nog onvoldoende in staat op te komen voor de belangen van de consument”, verklaart Van de Velde-Kremer. “Maar enerzijds zeggen in Den Haag dat je verregaande maatregelen wilt en tegelijkertijd samenwerken met drie bouworganisaties in een stichting, gaat niet. Voor je het weet zegt de politiek: O, maar kijk eens even, wij hoeven hier geen wetgeving op te leggen. Wij zien dat de sector het zelf prima regelt.”

Te lang heeft VEH al het gevoel dat zij in de stichting water bij de wijn moet doen. “Op den duur gaat dat wringen met ons bestaansrecht en onze statuten. En nogmaals: als het meedoen in de stichting het wetgevingsproces beïnvloedt, is dat niet in het belang van de consument. Je kunt niet getrouwd zijn en vrijgezel tegelijkertijd. ‘Second love’? Dat past juist niet bij ons DNA.”

Het vertrek uit de Stichting Garantiewoning zal niet door iedereen in dank worden afgenomen, realiseert Mulder zich. “Ons zal verweten worden dat we iets moois weggooien. Bijvoorbeeld de afbouwgarantie. Maar juist dat soort aspecten komt wat ons betreft weer terug in afdwingbare wetgeving.”

Van de Velde-Kremer vult aan. “Het is ook niet zo dat het hele systeem nu ineens niet meer bestaat. Er is alleen geen gremium meer waarin zowel afgevaardigden van consumenten als van bouwers opkomen voor de belangen van de consument. Wij laten de consument niet in de steek. Maar de politiek zal wel haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Die zal zich nu meer dan ooit moeten laten gelden. De politiek moet niet de indruk krijgen dat het allemaal goed en klaar is. Dat is de boodschap.”

Geen grote ommezwaai

Reken niet op een enorme ommezwaai, zegt de nieuwe algemeen directeur Cindy van de Velde-Kremer. “Je moet natuurlijk voordurend veranderden. Vooral als consumentorganisatie moet je steeds jezelf opnieuw uitvinden. Maar het is niet zo dat we hier een heel grote turn-around kunnen verwachten. Onze kracht zit hem in het collectief. Er zijn veel partijen die zich met jouw woning bemoeien: de overheid, bouwers en de bank. Alleen kun je niet echt een volwaardige tegenpartij zijn. Maar dat kan wel in een collectief. Dat is wat wij doen. Of dat nou gaat om lobbyactiviteiten of in de centrale inkoop van de energie.”

Nieuwe algemeen directeur

Cindy van de Velde-Kremer is sinds eind september algemeen directeur bij de Vereniging Eigen Huis. Met Rob Mulder, directeur strategie en belangenbehartiging vormt zij de directie. Van de Velde-Kremer werkte eerder bij Ikea, Friesland Campina en The Greenery (coöperatie van groente-en fruittelers) waar ze onder meer opkwam voor de belangen van boeren. “Mijn uitdaging bij de Vereniging Eigen Huis? Dit terrein is veel breder en maatschappelijk relevant. Bij mijn vorige werkgevers had ik meer een commercieel belang.”

Groei in crisistijd

Opvallend genoeg is het aantal leden van VEH in crisistijd met tienduizenden gestegen. Vorig jaar is het ledenaantal voor het eerst in zijn bestaan net boven de 700.000 uitgekomen. Bij een lage huizenafzet, een natuurlijk moment om lid te worden van VEH. De verklaring van Rob Mulder, directeur strategie en belangenbehartiging klinkt als volgt: “Dat is gewoon keihard werken geweest en tijdig de bakens verzetten. Bijvoorbeeld door energie collectief in de gaan kopen. We zagen dat mensen nog kopschuw waren om van leverancier te veranderen. Toen zijn wij ze gaan helpen. Niet alleen door goedkoop in te kopen, maar ook laten zien dat het veilig kan. En dat we bij juridische conflicten consumenten kunnen ondersteunen.”

Reageer op dit artikel