nieuws

Versteviging maakt woning Groningen bevingsbestendig

bouwbreed Premium

Versteviging maakt woning Groningen bevingsbestendig

Een versteviging aan de buitenkant maakt volgens Coralform Nederland bestaande woningen in Groningen beter bestand tegen aardbevingen en verzakkingen. De versteviging is een variant van het Sismo-bouwsysteem.

De NAM schreef in augustus vorig jaar een competitie uit voor ideeën om woningen en gebouwen in Groningen bestand te maken tegen aardbevingen en verzakkingen. Coralform en Sismo haalden met hun voorstel de selectie van de uiteindelijke winnaars. Halverwege deze maand krijgt Nico van Veen van Coralform een proefwoning toegewezen om de kwaliteiten van het bouwsysteem aan de praktijk te toetsen. Als het resultaat goed uitpakt maken de bedrijven kans op de Design Award van de NAM. De gaswinner neemt het systeem dan op in een catalogus die bij aanbestedingen van te versterken woningen wordt nageslagen. De geselecteerde bouwers pakken de woningen clustergewijs aan. Tegelijk maakt Coralform nieuw te bouwen woningen en gebruiksgebouwen bestand tegen aardbevingen en verzakkingen.

De basis van het systeem is dat van Sismo Building Technology uit België. Het bestaat uit een rastermodule van gegalvaniseerd staaldraad. Het staaldraad fungeert tevens als wapening en verankering voor de afwerking. Aan de buitenkant wordt het raster bekleed met panelen. Zo ontstaat een gesloten constructie die met beton wordt gevuld. Op die manier wordt met het systeem nieuwbouw gemaakt. Met aangepaste ankers wordt het gebouwde resultaat ook bestand tegen aardbevingen. Elders op de wereld heeft Sismo daarmee al ervaring opgedaan. Aan het systeem zijn volgens Van Veen overeenkomstige certificaten toegekend.

Aanblik

In Italië werd met het systeem van Sismo een monument aardbevingbestendig gemaakt. Omdat de ingreep de aanblik niet mocht verstoren is de versteviging aan de binnenkant van het gebouw aangebracht. In het geval van Groningen komt de versterking aan de buitenkant omdat er binnen te weinig plaats voor is. In beide toepassingen ontstaat een monolithisch resultaat: alle bouwdelen zijn constructief met elkaar verbonden. Omdat een gebouw zo een doorlopend geheel is kan het aardbevingen weerstaan en zal het niet breken. Het staaldraad voorkomt dat bijvoorbeeld stucwerk loskomt. Aardbevingsbestendig betekent in Van Veens woorden niet dat er binnenshuis geen schade kan ontstaan door trillingen. De mate van schade blijft evenwel minder dan wanneer er geen versteviging zou zijn aangebracht.

Van Veen zegt geen vergelijkbaar systeem te kennen. Er zijn er volgens hem wel die erop lijken. Als het aangepaste Sismo-systeem in de praktijk overeind blijft en wordt toegepast, zorgt het bedrijf ervoor dat bouwersdie ermee gaan werken en hun personeel een passende training krijgen.

Reageer op dit artikel