nieuws

Vernieuwing Bouw gaat op in Bouwcampus

bouwbreed

Netwerkorganisatie Vernieuwing Bouw houdt op te bestaan en gaat op in de Bouwcampus. Het bestuur moet maandag nog stemmen over het besluit, maar naar verwachting is dat slechts een formaliteit.

Vernieuwing Bouw werd in 2009 opgericht als opvolger van de Regieraad. Indertijd maakte voorzitter Hans Blankert plaats voor Martin van Pernis. In het voorlopige bestuur van de Bouwcampus wordt Van Pernis vice-voorzitter. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, is de voorzitter van de Bouwcampus.

Van Pernis neemt binnenkort afscheid. Een bewuste keuze, zegt hij: “Ik wilde eigenlijk eerder stoppen. Maar mij is nadrukkelijk verzocht aan te blijven tot het definitieve bestuur van de Bouwcampus is gevormd. Deze maand formeren we uit het bestuur van Vernieuwing Bouw en de Bouwcampus een tijdelijk bestuur. Daaruit kiezen we vervolgens een dagelijks bestuur. Ik ben er dus tot aan de zomer, daarna stop ik er definitief mee.”

Voordelen

Over samensmelting van Vernieuwing Bouw en de Bouwcampus is de oud-president van de Siemens Groep niet rouwig. “Ik zie alleen maar voordelen. In feite veranderen we alleen de naam, maar het gedachtegoed van Vernieuwing Bouw gaat mee naar Delft. Ik denk ook dat we daar meer mogelijkheden hebben. Er komt een soort laboratorium waar partijen kennis en projecten kunnen inbrengen.”

Vernieuwing Bouw heeft in vijf jaar tijd ongeveer negentig kennisinstituten, bouwers, architecten en opdrachtgevers achter zich weten te scharen. Of de missie daarmee is geslaagd, laat Van Pernis in het midden. “Gezien de diversiteit onder onze leden denk ik dat we het goed hebben gedaan. Waar nog wel een opgave ligt, is het omzetten van innovaties in succesvolle en rendabele projecten. Op bouwbeurzen kom ik de mooiste innovaties tegen, maar in projecten zien we ze vervolgens niet meer terug. Dat is echt mijn hartenwens en daar zie ik ook een groot verschil met andere sectoren. Ik hoop echt dat de Bouwcampus daar een opening voor kan geven.”

Goede ontwikkeling

De directeur van Vernieuwing Bouw, Jacqueline Schlangen, keert na de fusie niet meer terug. Dat besluit heeft ze zelf genomen, benadrukt ze. Ook zij vindt het een goede ontwikkeling dat Vernieuwing Bouw en de Bouwcampus samengaan. “Vanaf het begin hebben we meegedaan, omdat het goed is voor de bouw dat er één herkenbare plek is waar kennis, opleiding, innovatie en praktijk bij elkaar komt. Ik hoop ook dat meerdere partijen ons voorbeeld zullen volgen.”

Gijs Buijs, namens de Aannemersfederatie bestuurslid van Vernieuwing Bouw, juicht de samensmelting eveneens toe: “Maar de structuur van de Bouwcampus moet wel dusdanig worden dat het midden- en kleinbedrijf en de gespecialiseerde aannemerij er goed terecht kunnen. Het moet niet een feestje worden van Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de grote bedrijven.”

Lees meer in het artikel: ‘Ik moet geen oma worden van vernieuwing’

Reageer op dit artikel