nieuws

‘Twee varianten: van bunker tot rubberen gebouw’

bouwbreed

Aardbevingsbestendig bouwen kan op verschillende manieren, benadrukt Mark Lurvink van NEN. “Misschien wat minder ramen, de spouwmuur behoeft extra aandacht, maar bovenal moeten alle onderdelen van de constructies met elkaar verbonden zijn.”

Bouwbedrijven kunnen flink extra werk verwachten in en rond het epicentrum van Groningen. Komend jaar moeten 3000 door aardbevingen getroffen woningen worden hersteld en verstevigd, in 2016 gaat het om een aantal van 5000 huizen, schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Verder zijn er tot 2012 plannen om 2655 nieuwe woningen te bouwen. Met de nieuwe richtlijn (NPR) kan worden bepaald hoe woningen en gebouwen zo kunnen worden gebouwd dat ze de grootste toekomstige beving het hoofd kunnen bieden.

Sommige aanbevelingen wijken sterk af van de hedendaagse, Nederlandse bouwpraktijk. “Zo zijn wij gewend om doorzonwoningen te maken met grote glasplaten, vóór en achter. Wil je stabiliteit in alle richtingen dan zou het mij niet verbazen als de oplossing vaker zal worden gezocht in minder glaswerk”, verklaart Lurvink.

Ook de typisch Nederlandse spouwmuur vereist bijzondere aandacht in het beefgebied. “Europa kent namelijk bijna geen spouwmuren. Nee, afgeraden wordt het niet.”

Cruciaal is volgens Lurvink dat de krachten van een constructie in het Groningse aardbevingsgebied goed worden verdeeld. “Alles moet goed verbonden zijn met elkaar. Licht bouwen is niet per se nodig. De twee uitersten zijn grofweg: of je maakt een soort zware kolos, een bunker kun je bijna zeggen, die zo lomp is dat hij alle klappen kan incasseren, of je maakt een gebouw, bij wijze van spreken van rubber, zo flexibel dat het met alle bewegingen meebuigt.” De NPR, die in februari verschijnt, is geschikt voor nieuwbouw en bestaande gebouwen.

Reageer op dit artikel