nieuws

Ruim 6000 nieuwe zzp’ers in burgerlijke & utiliteitsbouw

bouwbreed

De bouw is in 2014 verder geflexibiliseerd. Ruim 6000 zzp’ers begonnen in de burgerlijke en utiliteitsbouw.

Dat blijkt uit een jaarrapportage van de Kamer van Koophandel. In de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw werkt van alle economische deelsectoren in Nederland het grootste aantal zzp’ers: 44.360. Dat is 5 procent meer dan in 2013.

Naast de 6299 startende zzp’ers in de b&u stopten 3953 zzp’ers. Per saldo liep derhalve het aantal zelfstandigen zonder personeel op met 2346.

In de hele bouw werken inmiddels 112.000 zzp’ers. Het aantal starters in de sector was vorig jaar 13.273, ruim 8000 zzp’ers stopten.

Organisatieadvies is na de b&u de nummer twee als meest populaire ondernemingsactiviteit voor zzp’ers: 40.525 mensen schreven zich als adviseur in. Nummer drie op de lijst zzp-rijke beroepen is de ingenieursbranche. Dit werk kent 18.000 zelfstandigen. Opvallend is dat timmerman op nummer vijf staat als meest populaire zzp-beroepen.

Ingehuurd

De Kamer van Koophandel constateerde vorig jaar dat het aantal zzp’ers stijgt als gevolg van het oplopende aantal geschrapte vaste banen. Ook gezonde bedrijven adviseren steeds vaker hun werknemers om zich als zelfstandige te vestigen, waarna ze kunnen worden ingehuurd.

Dat levert in het begin vaak werk op, maar zorgt ook voor onzekerheid. 54 Procent van de zzp’ers is binnen vijf jaar gestopt en/of failliet.

Wel is het aantal faillissementen in 2014 gedaald. In 2013 gingen 375 zzp’ers failliet, een jaar later 307; een daling van 18 procent.

De inkomsten van zzp’ers lijken niet gunstig. De Kamer van koophandel heeft hier geen cijfers over. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw maakten weliswaar veel vaklieden de stap naar zelfstandigheid, maar nam de gedeclareerde omzet sterk af.

Reageer op dit artikel