nieuws

’Herbouw stadsmuur Heukelum is prestigezaak in onze familie’

bouwbreed

’Herbouw stadsmuur Heukelum is prestigezaak in onze familie’

Na een lange voorbereiding gaat dit voorjaar de herbouw van de stadswal rond Heukelum van start. Het plan om de historische muur rond het Gelderse dorp – tegenwoordig onderdeel van de gemeente Lingewaard – te restaureren komt voort uit een burgerinitiatief. Sponsors nemen het grootste deel van de kosten voor hun rekening. Het zijn vooral bedrijven uit de bouw die bijdragen. Zoals civil engineeringbureau GCE-Tiel van Wim de Groot die zich persoonlijk betrokken voelt bij het project.

Gewoonlijk sponsort De Groot op bescheiden schaal evenementen en instellingen in eigen regio, zoals de lokale Oranjevereniging, Appelpop en het Fruitcorso in Tiel. ‘‘Dat doe ik vooral om de vrijwilligers erachter te steunen. Hun enthousiasme verdient alle steun. Tegelijk koop je een stukje naamsbekendheid, maar dat brengt weinig op. Na zo’n evenement staat de telefoon hier niet roodgloeiend van mensen die een berekening willen voor hun verbouwing.’’

Restauratie schipbreuk

De herbouw van de stadsmuur in Heukelum is een heel ander verhaal. Bij de sponsoring van dat project raakte hij om privéredenen betrokken. Zijn grootvader, die aannemer was, deed in 1970 al een poging de vervallen middeleeuwse muur te restaureren. De Groots grootouders woonden direct aan de muur. De restauratieplannen leden schipbreuk omdat de gemeente er geen geld voor had. ‘‘De gemeenteraad besloot toen de muur af te dekken met grond. Later zijn er verschillende initiatieven geweest om de muur alsnog te herstellen. Ook mijn vader heeft het geprobeerd. Allemaal vergeefs.’’

Deze keer lijkt het er dan toch van te gaan komen. Projectontwikkelaar Dick van Dijk wist als initiatiefnemer het plaatselijk bedrijfsleven enthousiast te maken en vond ook bij de bouw een gewillig oor. Bedrijven uit die sector dragen een belangrijk steentje bij. Zo heeft onder andere Heijmans Restauratiewerken het vooronderzoek gesponsord. Bouwtechnisch tekenbureau Erwin Stuurman leverde 3D-tekeningen en Roon en Marchel bekostigt het grondverzet. GCE-Tiel sponsort de complete engineering. De totale kosten van het project bedragen zo’n 1,3 miljoen euro. Omdat het bedrijfsleven niet alles kan bekostigen, heeft de stichting Stadswal Heukelum de provincie Gelderland om een bijdrage gevraagd.

Nieuw voor oud

Op basis van historisch vooronderzoek, een stadsplattegrond van Blaeu uit 1649 en proefopgravingen, is een goed inzicht verkregen in de oorspronkelijke plaats, bouwwijze en omvang van de muur, die omstreeks 1230 werd opgetrokken. Het te herbouwen gedeelte betreft een stenen muur van ongeveer 550 meter lang, 3 meter hoog en voorzien van rondelen. De Groot: ‘‘Er is veel overleg geweest met de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, die heeft gewaarschuwd dat we de oorspronkelijke constructie niet mogen aantasten of slopen. De muur verkeert in zo’n slechte staat dat die niet te restaureren is. Er is daarom besloten een nieuwe muur op te trekken vóór de oude, natuurlijk naar voorbeeld van het origineel, zodat Heukelum eindelijk zijn historische aanzicht terugkrijgt.’’

Reageer op dit artikel