nieuws

Hakron levert dubbelgekromde EPS-bekisting

bouwbreed

Hakron levert dubbelgekromde EPS-bekisting

Hakron levert op bestelling driedimensionale bekistingen uit EPS. De toeleverancier van producten voor beton-en woningbouw uit Nunspeet denkt zo een bruikbaar alternatief te kunnen bieden voor getimmerde bekistingen voor ingewikkelde vormen.

Dubbelgekromde vormen maken reguliere houten bekistingen moeilijk te maken, zegt Pascal van Herk van Hakron.”Die vragen vaak het vakmanschap van scheepstimmerlieden die het ontwerp vorm kunnen geven.”

Dat is lastig, constateert hij, omdat zulk vakmanschap steeds moeilijker te vindenis. Het is ook duur omdat het vaak een ploeg van zulke timmerlieden is die in een langere tijd een driedimensionale vorm realiseert. Dubbelgekromde vormen worden in Nederland nogal eens gebruikt voor onder meer pijlers, landhoofden en zijwangen van bruggen.

Hard EPS biedt hier uitkomst, zegt Van Herk. Hakron schakelt voor de productie van projectmatige EPS-bekistingen ‘piepschuimsnijder’ De la Roy in Gemert in. Dit bedrijf gebruikt daarvoor een 5-assige CNC-gestuurde freesmachine die werkstukken tot 10 meter lang kan maken. Op bestelling maakt Hakron het bestand waarmee de freesmachine wordt geladen. Vaak hebben aannemers al een CAD-model van wat ze willen. De freesmachine brengt de details over in EPS 100 of EPS 200. Daarna wordt het contactvlak van de bekisting afgewerkt met een laag polyurea. Van Herk: “Hierdoor ontstaat een glad oppervlak zonder naden dat eenvoudig is te lossen na het volstorten van de bekisting.

Afhankelijk van de situatie en het ontwerp kan de EPS-bekisting voorzien worden van een steunconstructie in hout of staal die opgenomen wordt in het EPS. De freesmachine maakt ook de daarvoor benodigde openingen.

 

De driedimensionale bekisting uit EPS van Hakron toegepast in een project.

Reageer op dit artikel