nieuws

Gemeente moet kunnen afwijken van starre regels

bouwbreed

Gemeente moet kunnen afwijken van starre regels

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen tijdelijk af te wijken van wet- en regelgeving. Dat schrijft minister Plasterk (binnenlandse zaken) in de ‘Agenda lokale democratie’.

In toenemende mate komen in gemeenten particuliere initiatieven naar boven. Dat kan gaan over tijdelijk gebruik van leegstaande gebouwen of ruimte, maar ook om slim omgaan met zaken als maatschappelijk aanbesteden. Te vaak smoren die initiatieven in stroperige regelgeving die ook nog eens zorgt voor onnodig hoge kosten.

Tijdelijk afwijken

In die gevallen, zo vindt Plasterk, moet het mogelijk zijn voor gemeenten om van bestaande wet- en regelgeving af te wijken. Dat moet dan wel tijdelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is Breda waar een gebied dat dankzij de crisis langer moet wachten op verdere ontwikkeling nu een vrijhaven is geworden voor tijdelijk gebruik. Een minimum aan voorwaarden zorgt ervoor dat er geen hoogoplopende ruzies ontstaan.

De initiatieven en de tijdelijke verruiming van regels moet ambtenaren dwingen met een nieuwe kritische blik te kijken naar de bureaucratie. In het experimentenprogramma ‘Ruim op die regels’ wordt nu al vooruitlopend op de Experimentwet gespard tussen overheden initiatiefnemers om de ruimte te verkennen die nodig is en gegeven kan worden.

Aansprakelijkheid

Agenda’s worden daarbij open op tafel gelegd en er groeit wederzijds vertrouwen. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. Dat is nog wel eens een probleem. Vrijwilligers die voor de gemeente werken, hebben meestal een aansprakelijkheidsdekking via de gemeentelijke vrijwilligersverzekering. Particuliere vrijwilligers vallen daar waarschijnlijk buiten.

Opmerkelijk blijkt nu al dat in de meeste gevallen wet- en regelgeving een aanzienlijk minder groot obstakel is dan gedacht. Met goede wil en vertrouwen zijn veel knelpunten nu al zonder meer oplosbaar.

Reageer op dit artikel