nieuws

Extreme waterschade behoeft meer aandacht

bouwbreed

Waterbeheerders moeten meer aandacht hebben op het voorkomen van schade als zich extreme gebeurtenissen voordoen. Dat stelt Marjolein Mens in het proefschrift waarop zij deze week promoveert aan de Universiteit Twente.

Mens pleit voor robuuste systemen. “Een robuust systeem houdt in dat we beter met extremen om kunnen gaan”, legt ze uit. Daarom moeten waterbeheerders zich meer dan nu het geval is gaan bezighouden met het voorkomen van onherstelbare schade. De huidige maatregelen die er op zijn gericht het risico op overstromingen of juist droogte te verlagen, bieden geen garanties als zich extremiteiten voordoen. Ze wijst er op dat bereikbaarheid van groot belang is voor het herstel van gebieden die door bijvoorbeeld een overstromingsramp zijn getroffen. Ook voorzieningen zoals elektriciteit moeten beschikbaar blijven.

Reageer op dit artikel