nieuws

Engeland mag overstromingen herverzekeren

bouwbreed

Het Verenigd Koninkrijk mag zijn herverzekering voor overstromingsrisico’s doorvoeren. De Europese Commissie heeft besloten dat dit binnen de staatssteunregels kan. Burgers en bedrijven in overstromingsgevoelige gebieden kunnen daardoor een betaalbare verzekering afsluiten tegen het waterrisico.

Net als in Nederland kende ook het Verenigd Koninkrijk de discussie over de verzekerbaarheid van overstromingsrisico. Anders dan in Nederland heeft de Britse overheid in samenspraak met de verzekeringswereld nu een product ontwikkeld dat ervoor zorgt dat burgers en bedrijven zich tegen betaalbare premies kunnen verzekeren.

Het gaat om het opzetten van een non-profit herverzekeringsfonds genaamd Flood Re dat wordt gevuld en beheerd door de verzekeraars. Binnenlandse vastgoedverzekeringsmaatschappijen steken een deel van de premie in het fonds. Daarnaast betalen alle verzekeraars een bijdrage gebaseerd op hun marktaandeel.

De EU-Commissaris voor concurrentie, Margrethe Vestager, vindt het een goede zaak dat zij en Groot-Brittannië elkaar gevonden hebben in het herverzekeringssysteem. Onze beslissing zorgt ervoor dat verzekeren tegen hoge overstromingsrisico’s mogelijk is tegen aanvaardbare prijzen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de Commissie en een lidstaat samen kunnen werken aan effectieve hulpmaatregelen die bijdragen aan publieke doelen.”

In Nederland is verzekeren van overstromingsrisico mogelijk via Neerlandse. De premie is wel behoorlijk hoog. Daarnaast is wettelijk een schadevergoeding geregeld bij onder meer rampen. De hoogte van de uitkering is daarbij echter niet zeker. Enkele jaren geleden heeft het Verbond van Verzekeraars voorgesteld een verplichte verzekering voor iedereen in te stellen. Dat vond de toenmalige NMa, nu ACM geen goed idee. Dat zou betekenen dat mensen die hoog en droog wonen moeten meebetalen.

Reageer op dit artikel