nieuws

Eerste openbare aanbesteding nul-op-meterrenovatie

bouwbreed

Eerste openbare aanbesteding nul-op-meterrenovatie

De Utrechtse corporatie Mitros heeft een van de spannendste renovatieopdrachten van de laatste jaren te vergeven: een flat renoveren tot nul-op-de-meter. De lat ligt hoog voor aannemers.

De telefoon staat nog niet roodgloeiend, maar op sociale media gonst het al een tijdje. De openbare aanbesteding die Mitros heeft uitgeschreven voor het renoveren van een jarenzestigflat, is nog niet eerder voorgekomen. Een heel flatgebouw moet van de energierekening af, naar nul-op-de-meter, zoals dat heet.

De bouwer die deze opdracht wint, staat er in woningbouwland goed voor. De weg naar nog meer interessante opdrachten ligt open. De te renoveren portiekflat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht is in de jaren zestig gebouwd met het VAM-bouwsysteem. In Nederland zijn 14.000 van dit soort woningen.

De gunning zal in drie ronden gaan, volgens de Slim & Snel-methodiek van innovatieplatform Energiesprong. In de eerste ronden worden partijen gekozen met concepten waarin Mitros gelooft, zegt ontwikkelaar Jop van Buchem van Mitros. Geen keiharde criteria en ook geen prijsgevecht. De initiële investering is 65.000 euro per woning, een plafondbedrag. Maar Mitros houdt ook rekening met exploitatiekosten, die horen bij het onderhouden en vervangen van bijvoorbeeld installaties en zonnepanelen. Hoe hoog die kosten worden – daarover gaat Mitros nog in conclaaf met de bouwers. Van de aannemers wordt veertig jaar garantie gevraagd voor de nul-op-de-meter.

In de tweede ronde blijven tien partijen over die hun concepten mogen presenteren. In de derde ronde zal met drie partijen verder worden gegaan. In gezamenlijke sessies wordt transparantie verwacht. Leveranciers schuiven aan tafel, de boeken gaan open, en gepraat wordt onder andere over de vraag: hoe ga je de prestaties meten? Zuur voor laatste twee afvallers is het delen van kennis niet, meent Van Buchem. “Eén partij krijgt de opdracht, de andere twee hebben kennis vergaard.”

Mitros is niet aangesloten bij De Stroomversnelling, een groep van acht corporaties die met vier grote bouwbedrijven 111.000 woningen onder handen neemt. “Dat project is heel interessant, maar we willen eerst op kleine schaal beginnen – we beginnen met 48 woningen. Nadeel van De Stroomversnelling is ook dat je gedwongen bent in zee te gaan met de vier bouwbedrijven en dus andere bedrijven uitsluit. We zien dat er ondertussen zo veel andere nul-op-de-meterinitiatieven zijn van anderen. We gaan kijken hoever de markt is.”

Lees verder: interview met Jop van Buchem

Reageer op dit artikel