nieuws

Een goede aanbesteding of inschrijving kan niet zonder mooie woorden

bouwbreed

Een goede aanbesteding of inschrijving kan niet zonder mooie woorden

En dan ineens gaat je project de aanbestedingsfase in. De tijd van ‘ons kent ons’ is even voorbij. Formele brieven worden verzonden en mooie plannen van aanpak worden met een lintje erom bezorgd. Onze contractmanager trekt zijn driedelig grijs uit de kast. De wedstrijd der tendermanagers is begonnen. Komende tijd zal blijken of de opgestelde uitvraag gaat leiden tot een mooie inschrijving waar ons project echt beter van wordt.

Maar de contractmanager doet het niet alleen. Het hele team werkt mee en wordt vooraf strak geïnstrueerd. Er mag niet meer vrijuit gepraat worden. De toverspreuk in dit kader is level playing field. Alle inschrijvers gelijke kansen. Iedereen precies dezelfde informatie, iedereen precies dezelfde omstandigheden, iedereen dezelfde contactmomenten, om zo de inschrijvers dezelfde omstandigheden te bieden. Aan de aanbesteder zal het niet liggen.

Als eenvoudig planoloog onderga ik dit alles kalm. Alleen verwondering past bij de terminologie in aanbestedingsland. Toch blijf ik steken bij de term ‘level playing field’. De eerste associatie is toch die met een computerspelletje. Play! Next Level! Choose you’re field! Een beeld komt boven van de contractmanager die als Supermario in roodblauwe outfit levels afwerkt. ‘You just completed dialoogronde 1. Go to next level’. Met een grote knipperende pijl naar dialoogronde 2 of meteen maar de inschrijvingsfase.

En dan is er nog de manier waarop het uitgesproken wordt. Altijd te snel, altijd in een achterafbijzinnetje. Je houdt dan ongeveer ‘lefpevielt’ over, dat klinkt als een beginnende niesbui. “We moeten dat dan wel in het aanbestedingsdossier stoppen. Lefpevielt.” Andere bizarre constructies:

“Goed idee, maar kan dat wel met het level playing field?”

“Maar dan zit je alleen nog met het level playing field.”

Het level playing field als orakel. Wie niet beter weet, zou denken dat we een setje Cruijff Courts in de markt aan het zetten zijn, in plaats van een snelwegverbreding.

Maar het level playing field’’ is heilig in aanbestedingsland, en het is misschien wel daarom dat er zo’n dure term voor is bedacht. In werkelijkheid is het een zwaktebod. Kan daar nu niet gewoon ‘gelijk speelveld’ worden gezegd? Of ‘gelijk informatieniveau’, waar dat van toepassing is? Ach, ik snap het ook wel: hoewel het in de infrawereld natuurlijk om de knikkers gaat, moet het spelletje interessant blijven. Daar hoort een mooie term bij. Want tenslotte kan een goede aanbesteding of inschrijving niet zonder mooie woorden. Lefpevielt.

Alex Dol, vertaalplanoloog

Reageer op dit artikel