nieuws

Deventer sport op herverwerkte en op locatie teruggebrachte vloer

bouwbreed Premium

Deventer sport op herverwerkte en op locatie teruggebrachte vloer

Pulastic Sportvloeren verwerkt een ruim veertig jaar oude sportvloer in wijkcentrum De Schalm in Deventer tot een nieuwe vloer. Voor zover het bedrijfsonderdeel van Sika weet, is het de eerste keer dat een sportvloer is gesloopt, hergebruikt en als nieuwe ondervloer terugkomt op dezelfde locatie.

Descol, nu een onderdeel van Sika, legdede oorspronkelijke sportvloer in 1974 aan. Die bestond uit een rubber ondervloer en een toplaag van polyurethaan. Die toplaag bleek in 1997 zodanig versleten dat er een nieuwe op moest. Ook die laag begon dusdanig te verouderen dat de gemeente Deventer als eigenaar besloot een volledig nieuwe vloer te leggen. “Het polyurethaan is in de loop van de jaren gaan scheuren en is zo hard geworden dat sporters soms geblesseerd raken door een val”, zegt Mark Ros van Sika; de reden dat de vloer van De Schalm werd afgekeurd als sportvloer.

Kwaliteit

Deventer wilde in De Schalm dezelfde vloer in herverwerkte vorm terugzien. De oude sportvloer werd machinaal van de betonnen dekvloer gestoken. De ondergrond liep er geen schade door op, ook al was de sportvloer in Ros’ woorden ‘erg stevig vastgeplakt’. Het afkomende materiaal ging naar leverancier BSW uit het Duitse Bad Berleburg. Die maalde het en verwerkte het in een nieuwe rubbermat. De kwaliteit van dit rubber/polyurethaan-mengsel is vergelijkbaar met die van een nieuwe rubber ondermat. “De praktijk leert dat de mat uit herverwerkt materiaal iets zachter is dan een nieuwe ondervloer”, zegt Ros. Mede daardoor kan de kans op blessures afnemen.

De gerecyclede ondermat is afgewerkt met een aantal gietlagen polyurethaan. Bovenop is een watergedragen sportvloercoating met belijning aangebracht. Pulastic levert het geheel als sportvloertype Classic 110 C2C waarbij het laatste voor ‘cradle to cradle’ staat. Het proces van herverwerking kan in beginsel een oneindigaantal keren worden herhaald, zegt Ros. De kwaliteit van het gerede product wordt er volgens hem niet minder door. Financieel is er ook weinig verschil; niet in de laatste plaats vanwege de kosten voor herverwerking in Duitsland. In Deventer zaten zeven dagen tussen de sloop en de oplevering van de nieuwe vloer.

Reageer op dit artikel