nieuws

Bouwer De Gilden vraagt faillissement aan

bouwbreed Premium

Bouwer De Gilden vraagt faillissement aan

Bouwbedrijf en projectontwikkelaar De Gilden uit Kampen heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf De Gilden Bouw en Onderhoud in Zwolle, voorheen Hekkert, valt buiten het faillissement.

Dat meldt De Stentor . De rechtbank in Zwolle buigt zich komende dinsdag over de aanvraag. Bij het concern werken in totaal ongeveer dertig mensen. Maandag kregen de werknemers te horen dat er geen werk meer voor hen was. Officieel wordt doorgewerkt tot het faillissement is uitgesproken en een curator is aangesteld. Deze week is nog geprobeerd om bij huisbankier Rabobank extra geld los te peuteren, maar dit liep op niets uit.

Volgens directeur Willem van der Haven wordt het faillissement veroorzaakt door de verliezen die de projectontwikkelaar van de onderneming de afgelopen jaren maakte. Het bedrijf moest miljoenen afboeken op bouwgrond, onder meer door een mislukte samenwerking met de gemeente Kampen en een aantal andere projectontwikkelaars.

De gemeente en de ontwikkelaar – Consortium De Dijken – hadden plannen om samen bouwgrond te gaan beheren. De grondbank die zij in gedachten hadden kwam echter nooit van de grond. Dit zou hebben geleid tot enorme tegenvallers voor zowel de gemeente als de ontwikkelaars.

Verlies

W. van der Haven Beheer, waar de De Gilden-bedrijven onder vallen, boekte in 2013 een verlies van bijna 3 miljoen euro en een jaar eerder 5,5 miljoen. Met de bouwtak werd in 2013 volgens directeur Van der Haven nog wel ruim een miljoen winst gemaakt. De Gilden Bouw en Onderhoud in Zwolle valt buiten het faillissement. Binnen deze onderneming valt ook de Zwolse bouwer Hekkert, die in 2012 failliet ging maar onder de vleugels van De Gilden een doorstart maakte.

Van der Haven vertelt in de regionale krant dat het Zwolse bedrijf blijft bestaan. Met de curator moet onderhandeld worden over het hierin onderbrengen van de onderdelen waarvoor het faillissement is aangevraagd.

Directeur Van der Haven was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel