nieuws

BIMlink verwerkt hang- en sluitwerk direct in BIM-bestand

bouwbreed Premium

BIMlink verwerkt hang- en sluitwerk direct in BIM-bestand

Hang- en sluitwerk komt doorgaans niet voor in een BIM-bestand: het aantal vermeldingen zou er simpelweg veel te groot voor worden om nog overzichtelijk te zijn. BIMlink van Post en Eger, architectenbureau B+M en softwareontwikkelaar Deltapi biedt uitkomst, menen de drie bedrijven die het systeem ontwikkelden.

Ter illustratie rekent directeur Sjaak Harms van Post en Eger Hang- en Sluitwerk voor dat gebouw De Rotterdam in de Maasstad, een project waarbij de architecten van B+M betrokken waren, ruim zevenduizend deuren telt waar met elkaar een kleine 105.000 beslagproducten voor nodig zijn. “Die zouden stuk voor stuk in een Excel-bestand moeten worden getikt”, zegt Harms. “Als het om zulke grote aantallen gaat sluipen er gaandeweg fouten in en dat betekent faalkosten.”

Product en planning

BIMlink bood in dit geval de oplossing. In Harms’ woorden is het een database die online is verbonden met Revit- en AutoCAD-projecten. Het systeem geeft bijvoorbeeld alle deuren van De Rotterdam weer met daarbij onder meer de bijbehorende afmetingen, de beslagcode en de mate van brandwerendheid. In het overzicht zit een productlijst van het hang- en sluitwerk. Dat komt van pas bij de planning van een project zodat bijvoorbeeld de voorbereiders weten welke producten ze in welke aantallen moeten inkopen. De uitvoerenden kunnen op die manier ook nagaan hoe de deuren eruit moeten komen te zien. En de beheerder die later op een kapotte deurkruk stuit kan via BIMlink meteen een nieuwe bestellen en zien wat dat kost. Wanneer een ander product wordt gebruikt kunnen de specificaties ervan direct in de database worden verwerkt.

Driedimensionale viewer

Het systeem informeert ook over de bijzonderheden van alle ruimten in de vorm van onder meer de functie volgens het Bouwbesluit, het aantal vierkante meters en de afwerking van wanden en plafonds. “Dat is allemaal na te slaan en te bewerken zonder kennis van AutoCAD of Revit”, zegt Harms. De driedimensionale viewer van Deltapi uit Bodegraven geeft de verschillende ruimten zonder deze programmatuur weer. Architectenbureau B+M uit Den haag beheert de database waarin alle gegevens staan. Post en Eger brengt de specifieke expertise over hang- en sluitwerk in.

Vroeg stadium

BIMlink maakt in Harms’ visie de weg vrij om met timmerfabrikanten gebruiksklare deuren te maken die inclusief kozijn op de locatie worden afgeleverd. Daarmee verwacht hij de gelegenheid te krijgen om al op een vroeg moment in de bouw aan tafel te kunnen zitten met de aannemer. “Als je alleen hang- en sluitwerk levert gebeurt dat niet zo snel.”

Het systeem is inmiddels in een aantal projecten beproefd. De resultaten tonen volgens Harms aan dat BIMlink de efficiëntie bevordert en mede daardoor kosten bespaart. Gegadigden kunnen voor het gebruik ervan een abonnement afsluiten. Al naar gelang de behoefte kan de gebruiker het volledige pakket kiezen of het alleen bij een specifieke module laten.

Reageer op dit artikel