nieuws

Beloning voor huurders met laag energieverbruik

bouwbreed

Met een beloningssysteem voor huurders willen een bouwer en een woningcorporatie in Friesland vat krijgen op het energieverbruik van bewoners. Corporatie Lyaemer Wonen in Lemmer en de Friese aannemer VDM Woningen gaan dat de komende twee jaar eens precies in kaart brengen.

De corporatie heeft in Lemmer een project van 28 levensloopgeschikte woningen gerealiseerd. Ze worden verhuurd in het hogere segment van de sociale sector, namelijk 650 euro per maand voor de duurste, een halfvrijstaande woning, exclusief energielasten. In september is gestart met de bouw en medio december is de helft van de woningen opgeleverd; halverwege deze maand volgt de andere helft.

Door middel van het energiebeloningssysteem willen de aanbiedende partijen de huurders bewust maken van het feit dat bij het huren van een woning niet alleen de huurprijs van belang is, maar ook de energielast. Het doel van het beloningsconcept is dan ook de totale woonlast voor de huurder te verlagen.

Het systeem is gebaseerd op een theoretische inschatting van het totale energieverbruik in de woning gedurende het jaar. Deze schatting wordt samen met de huurder opgesteld. De afspraak die partijen overeenkomen, is dat een huurder die minder verbruikt dan de theoretische schatting aangeeft, een bedrag van 100 euro (exclusief btw) op jaarbasis terug krijgt. Dat betekent 200 euro over de gehele monitoringsperiode.

Alle 28 bewoners doen mee, zo is inmiddels duidelijk geworden. Dat was een onzekere factor voor de initiatiefnemers, want bewoners tot deelname verplichten kan niet. Deelname gebeurt op geheel op vrijwillige basis. Het monitoren levert namelijk privacygevoelige informatie op. Zo wordt bij alle bewoners meetapparatuur aangebracht, die de woninggebonden energielast (verwarmen en koelen) en de consumentgebonden energielast (alle zelf geïnstalleerde apparatuur) van elkaar scheiden.

Vier maatregelen

Om de huurder te helpen zijn lasten zo laag mogelijk te houden, hebben VDM Woningen en Lyaemer Wonen in de woningen standaard vier energiebesparende maatregelen toegepast: een hotfill-installatie, een wifi-ledpakket, standbykillers en bewegingssensoren in de zogeheten verkeersruimten met led-verlichting. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt namelijk naar voren dat apparaten in huis (audio/video, verlichting, koelen/vriezen en wassen/drogen) een kleine 70 procent van de totale energielast vormen.

VDM Woningen hoopt dat het concept ook voor andere corporaties een stimulans is om te investeren in duurzaamheid. “Daarom steken wij hier veel tijd in. Corporaties mogen de extra investering namelijk niet terugvragen in de huurpijs. Mogelijk helpt dit de corporaties, ook richting de overheid, om voor elkaar te krijgen dat zij duurzame investeringen wel kunnen verrekenen, in plaats van ervoor ‘gestraft’ te worden”, aldus Gerard van der Duim van VDM Woningen.

Lees verder: ‘Energie besparen zo zwaarmoedig, terwijl het juist leuk moet zijn’

Reageer op dit artikel