nieuws

Afzet materiaal voor woningen in de lift

bouwbreed Premium

Afzet materiaal voor woningen in de lift

De afzet van woningbouwmaterialen neemt toe. Dat komt vooral door de opleving van de woningmarkt. Voor dit jaar wordt een verdere groei van woninggerelateerde bouwproducten verwacht.

Dat blijkt uit een analyse van de afzet van bouwproducten van onderzoeksbureau Buildsight. De zogenaamde Bouw Supply Index (BSX), waarin de resultaten van dit onderzoek worden samengevat, stegen in het laatste kwartaal van 2014 met 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. “Dat bracht de woningproductie terug op een niveau van 11.000 woningen per kwartaal”, analyseren de onderzoekers. “Daarmee komt een einde aan de crisis die de woningbouw in Nederland sinds medio 2009 in haar greep had.” Buildsight schat dat vorig jaar voor circa 42.000 nieuwbouwwoningen materialen geleverd zijn.

Stijgen en temporiseren

Eerder deze maand signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat de bouwsom van nieuwe opdrachten aan architecten voor woningen blijft stijgen. Het CBS noteert voor nieuwbouw in het derde kwartaal een temporisering tot 17,3 procent boven het niveau van dezelfde drie maanden in 2013. In het eerste kwartaal schreven de architecten maar liefst 72,8 procent meer opdrachten dan een jaar eerder. In de lente was de vaart al verminderd tot 41,8 procent.

Ten aanzien van de nieuwbouwwoningen is het werk voor de architecten sinds begin 2014 gestegen van 68,9 tot 89,4 procent van het in peiljaar 2010 gehaalde volume. Ook de bouwsom van nieuwe opdrachten viel niet tegen. Het hele jaar bevond de vraag zich ongeveer een kwart boven het peil van vijf jaar geleden.

Uit het dal

Volgens Buildsight ging het vooral in de eerste drie maanden van 2014 goed met de nieuwbouw. In de twee kwartalen daarna werd het minder. “Pas in het laatste kwartaal kroop de woningbouw definitief uit het dal.” De opleving van de nieuwbouw kon tot stand komen door het herstel van de woningmarkt.

De onderzoekers verwachten dat het herstel van de woningbouw aan kracht zal winnen. Dat is volgens hen te zien aan de stijging van de afzet van de ruwbouwproducten, die aan het begin van het bouwproces worden toegepast. Buildsight verwacht dan ook een “verdere stijging” van de afzet van woningbouwproducten en -materialen. “En meer opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2015.”

Reageer op dit artikel