nieuws

ACM dringt aan op concurrentie bij De Stroomversnelling

bouwbreed

ACM dringt aan op concurrentie bij De Stroomversnelling

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat de vier aannemers die samenwerken binnen De Stroomversnelling ook andere bouwers moeten toelaten. Voorlopig heeft de waakhond echter geen trek in een diepgravend onderzoek.

De ACM waarschuwde BAM, Dura Vermeer, VolkerWessels en Ballast Nedam en de zes corporaties die de deal De Stroomversnelling ondertekenden al eerder. In eerste instantie worden duizend huurwoningen aangepakt, in een tweede fase volgen 10.000 huizen en een derde fase is gepland voor nog eens 100.000 corporatiewoningen. Bij de deal was pas in de derde fase ruimte voor concurrentie, maar de ACM adviseerde november 2013 al in de tweede fase meer marktpartijen toe te laten. De waakhond blijft bij dit standpunt, maar gaat er geen werk van maken. “ACM geeft momenteel voorrang aan andere onderzoeken”, meldt de kartelpolitie in een brief aan de stroomversnellers. Mochten bouwers of andere partijen gaan klagen, dan kan de waakhond alsnog beslissen een onderzoek in te stellen. ACM zal de uitrol van de derde fase wel “met belangstelling” volgen.

De Vereniging Stroomversnelling laat weten dat andere bouwers pas vanaf de derde fase welkom zijn. Wel wordt binnen een paar maanden de vereniging BredeStroomversnelling opgericht. Iedereen die “een nuttige bijdrage” kan of wil leveren aan de “beweging De Stroomversnelling” mag zich daarbij aansluiten. “Iedereen mag meedoen”, zegt Leen van Dijke, lid van het kernteam van De Stroomversnelling. Bang voor hordes klagende bouwers is hij niet. “Mensen die dat soort dingen doen zijn blijven steken in een heel ververleden.”

Reageer op dit artikel