nieuws

‘Toen de kelder er eenmaal lag ging de rest vanzelf’

bouwbreed

Toen de nieuwe eigenaren enkele jaren geleden het landgoed De Menop in Bathmen-Loo betrokken, wilden ze het weer in oude glorie herstellen. Met de volledige herbouw van het landhuis door aannemer Dijkman Bouw is daarmee een belangrijke stap gezet.

kant-en-klaarLandhuis De Menop

Project : Herbouw landhuis De Menop in Bathmen-Loo

Opdrachtgever : Particulier

Aannemer : Dijkman Bouw

Architect : Harmonische Architectuur

Bouwtijd: 11 maanden

projectgegevens

Het landgoed bestond voor de oorlog nog uit meer dan 100 hectare met verschillende boerderijen en opstallen, maar inmiddels is daar nog zo’n 6 hectare van over. Om het landgoed weer de oude landschapsstijl en symmetrie terug te geven die het ooit had, moeten er wel wat ingrepen worden gedaan. De belangrijkste daarvan was het landhuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat in vorm eigenlijk niet aansluit bij de rest van het landgoed.

“Het aanbouwen en restaureren van het bestaande gebouw bleek omslachtiger dan een volledige nieuwbouw”, zegt projectleider Henri Schouten van Dijkman. “Dus heeft de opdrachtgever besloten om een heel nieuw pand, maar wel helemaal in oude stijl, te laten bouwen.”

De bouwer, ervaren in renovatie- en herbouwprojecten, won de aanbesteding voor de bouwkundige herbouw. De installaties en de afbouw doet de opdrachtgever verder zelf. De bouw ging voorspoedig. “De architect heeft de stijl van het vorige gebouw aangehouden. Op het huis zit weliswaar een systeemkap, maar doordat we gebruikte dakpannen hebben gelegd is daar niets van te zien. Verder is het traditioneel metselwerk. Het landhuis is een stuk groter dan voorheen, en voorzien van een kelder onder het hele huis. Die bestaat uit in het werk gestort beton, en was vanwege de detaillering eigenlijk ook het lastigste deel van de bouw. Toen die kelder er eenmaal lag, ging de rest vrij probleemloos. En we hebben natuurlijk geen last gehad van een strenge winter.”

Het casco is inmiddels opgeleverd, maar Schouten heeft nog even tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. “We verwachten met de bouwvak klaar te zijn. Er moet nog wel het nodige gebeuren. De balustrades van de balkons zitten er nog niet op, en als de luiken eenmaal aan de gevel zitten, is die monumentale stijl helemaal mooi zichtbaar. Maar het ziet er nu al prachtig uit. We zijn trots op het resultaat. De kans om zo’n gebouw te maken in deze stijl en met dit vakwerk komt ook niet heel vaak voor.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels