nieuws

Hybride aggregaat vergt geen expertise

bouwbreed

Ook mensen zonder technische vaardigheden kunnen de zonnepanelen van de hybride generator De Groene Aggregaat opstellen, zegt fabrikant Maru Systems over zijn systeem. Het bedrijf uit De Rijp vroeg patent aan op de techniek waarmee de panelen in en uit de container bewegen waarin de stroomvoorziening is opgeborgen.

Van onze redactie techniek

E en hybride generator maakt op verschillende manieren elektriciteit. De stroomvoorziening loopt via een accupakket. Zonnepanelen houden de accu’s op spanning. Een dieselgenerator springt bij wanneer de accu’s te ver leeg raken of schaaft alleen de pieken van het verbruik af. Een generator hoeft daardoor ‘s nachts de bewoners van een wijk niet uit de slaap te houden. Het brandstofverbruik daalt op die manier ook.

VolkerWessels-onderneming KWS Infra verstookte ruim 60 procent brandstof minder in de hybride generator dan in reguliere aggregaten het geval zou z ijn geweest; een kleine 20 procent meer dan eerst begroot. De zonnepanelen zijn als een drielaags pakket opgeborgen in de container. Na het indrukken van een knop draait een elektrisch bewegende arm ze naar buiten. De aandrijving brengt de panelen in positie waarna ze met de hand worden uitgeklapt. Zodra de deuren van de 8-voets container gesloten zijn komt de aandrijving niet in bedrijf. De fabrikant levert een aantal standaarduitvoeringen, maar zegt ook systemen op klantenspec ificatie te bouwen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels