nieuws

Een persoonlijke utopische visie op wonen

bouwbreed

Op het ‘grasveld te zien vanuit expozaal 3 van Het Nieuwe Instituut’ komt een tijdelijk paviljoen, ontworpen door Bjarne Mastenbroek van architectenbureau Search. De stalen segmenten kunnen snel aan elkaar worden gebout. Dat geldt ook voor de toegang uit twee delen.

Over drie weken start de bouw van het eerste ‘Nieuwe Paviljoen’, een project van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Elke twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), krijgt een Nederlandse architect, ontwerper of architectuurtheoreticus opdracht van Het Nieuwe Instituut om zijn of haar visie te geven op de veranderende verhouding tussen binnen en buiten, het private en publieke, interieur en landschap, cultuur en natuur. De eerste beurt is aan Bjarne Mastenbroek. Aannemer Van Ommen en De Groot gaat zijn ontwerp uitvoeren, Pieters Bouwtechniek berekent de constructie en Vic Obdam levert de stalen elementen.

“We leggen stelconplaten op een zandpakket. Roeren de grond zo min mogelijk. Verankeren de staalconstructie aan de platen”, licht Michiel Raats toe. Hij begeleidt vanuit Het Nieuwe Instituut de bouwtechnische kant van het project. “Innovatief is de snelheid waarmee we bouwen. Met stalen strippen en platen worden 24 segmenten samengesteld. Die worden aan elkaar gebout. Zo ontstaat een gesloten stalen paviljoen. De toegangstunnel bestaat uit twee stalen delen, die ook gebout worden. Aan de bovenzijde heeft het paviljoen een opening, afgedekt met lichtdoorlatende pvc-folie.”

Talud

Rondom wordt een talud aangebracht, bedekt met gras. “De grond loopt omhoog tot de knik”, aldus Raats. Dat is op een hoogte van zo’n 4 meter. De openin g in h et dak heeft een diameter van meer dan 5,5 meter. In het paviljoen komen planten en bomen, waaronder palmen van zo’n 5,5 meter hoog. De toegang is voorzien van een stalen taatsdeur. Het kan binnen aardig donker worden, maar het vrij toegankelijke paviljoen heeft geen installaties, behalve een leiding om de planten en bomen water te kunnen geven.

Voor het bouwwerk is een tijdelijke omgevingsvergunning verleend. De ingang ligt aan de Jongkindstraat, tegenover Huis Sonneveld.

Bjarne Mastenbroek noemt zijn werk Yourtopia, een persoonlijke utopische visie op het wonen. Het is een reactie op de globalisering, het verlangen naar privacy en de perverse scheefgroei van de welvaart. Het Nieuwe Instituut wil voeding geven aan discussie over de ruimtelijke uitdrukking van maatschappelijke verhoudingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels