nieuws

Zonnepaneel dekt dak dicht

bouwbreed

Zonnepaneel dekt dak dicht

Robisol uit Berkel en Rodenrijs zegt met zonnepanelen een waterdicht dak te kunnen garanderen. Het bedrijf gebruikt daarvoor zijn systeem BIPV B35 dat meehelpt zonnepanelen te integreren in geïsoleerde daken.

Zonnepanelen kunnen meer dan alleen energie opwekken, zegt Sven ­Meijerink van Robisol. De panelen kunnen ook worden toegepast als alternatief voor de reguliere dakbedekkingen. Het systeem helpt ook zonnepanelen esthetisch aantrekkelijker te verwerken. BIPV B35 is bedoeld voor standaard zonnepanelen. Klanten en installateurs kunnen daardoor zelf hun pv-installatie kiezen. Op die manier hoopt het bedrijf de toepassing van zonnepanelen te kunnen bevorderen. Afhankelijk van de maatvoering van het zonnepaneel en van het dakvlak, wordt het systeem op maat gemaakt en prefab geleverd. De constructie helpt de panelen te koelen, het onderdak te luchten en condenswater af te voeren.

 

 

Voorbereiding

Het BIPV B35-systeem vergt wel enige voorbereiding, zegt Meijerink. Het gaat dan mede om de manier van bevestigen. Die moet zodanig zijn dat de panelen onder invloed van weer en wind kunnen uitzetten en krimpen. Het onderdak speelt daarin een belangrijke rol. Dat moet ventilerend worden uitgevoerd zodat een luchtstroom op gang komt die de panelen koelt. Door het afvoeren van een overmaat aan warmte, wordt voorkomen dat de panelen te veel uitzetten. Omgekeerd voorkomt deze luchtstrom in het koude seizoen dat de panelen niet zover afkoelen dat ze te veel krimpen en de bevestigingen beschadigen. Door de panelen te koelen aan de onderkant, neemt ook het rendement toe van de energieproductie. Elke graad die een paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius vermindert het rendement met 0,5 procent, rekent Meijerink voor. Door het wegblazen van een overmaat aan warmte wordt ook de opwarming voorkomen van de ruimten onder het dak.
 

 

Op maat

De panelen liggen op de panlatten. In het midden zijn de bevestigingsprofielen gefixeerd met een schroef. Naar boven en naar beneden zijn de profielen op nog eens twee plaatsen gefixeerd. Robisol gebruikt daarvoor schuifplaatjes. Met het systeem kunnen ook volledig nieuwe daken worden gemaakt. Daarbij worden dummy-panelen gebruikt om het dakvlak op maat te maken en om posities te creëren voor het doorvoeren van een schoorsteen of ontluchtingspijp. “Met overgangsprofielen, nokken, dakeindprofielen en goten kan het systeem voor vrijwel ieder dak op maat worden gemaakt”, zegt Meijerink. Alle schroefkoppen zijn weggewerkt met op kleur gecoate aluminium lijsten. Bij de roeden, de zijgoten, de boven- en de onderprofielen zijn alle schroefkoppen uit het zicht en wordt de kleurstelling van het dek gehandhaafd. In de voorstelling van Robisol oogt het dak als een vliesgevel.

Robisol integreerde eerder dit jaar zonnepanelen in de tuinkamer van het TU Delft-project Prêt-à-Loger.

Reageer op dit artikel