nieuws

Vliegwiel BAM moet volgend jaar draaien

bouwbreed

BAM zet fors aan om in snel tempo beter te presteren. Terug in vorm is het motto. Een breed programma van maatregelen moet de bouwer slanker en stukken efficiënter maken.

“In ons bedrijf zit veel meer dan er nu uitkomt”, zegt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden. “Veel zal veranderen. We voeren ons programma Back in Shapevoortvarend uit. Sommige blijven dingen hetzelfde. Zo houden we regiovestigingen om dicht bij de klanten te zijn. Ongelimiteerd blijft de focus op veiligheid en vanzelfsprekend op integriteit, de cultuur van wat wel en wat echt niet kan.”

Nieuwe topman Van Wingerden en zijn ploeg loodsen BAM door een moeilijke fase. De gekrompen markt dwingt tot keuzes. De klanten zitten anders in hun vel dan voorheen. In Nederland ontstaan uit twaalf BAM-bedrijven twee werkmaatschappijen en vervallen enkele honderden arbeidsplaatsen.

“Volgend jaar maken we een enorme slag. Dan moet het vliegwiel draaien. Je hebt dan altijd nog wel ditjes en datjes, maar we liggen op schema.”

De ingezette koerswijziging krijgt volgens Van Wingerden binnen het bedrijf veel steun. “De reactie op de plannen van 8 oktober was eerder ‘fijn, daar gaan we aan meewerken’ dan ‘daarin hebben we geen vertrouwen’. We trekken goed op met de ondernemingsraad, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. De raad zegt niet overal ja op, is kritisch en geeft een goede spiegel om betere plannen te krijgen.”

Een demonstratie op de stoep in Bunnik van medewerkers uit België geeft volgens Van Wingerden aan hoe belangrijk goed communiceren is. De ingezette operatie gaat gepaard met boventalligheid. Valt niet te ontkennen. Belangrijk is dat degenen die het schip verlaten – de meesten in Nederland – zo snel mogelijk op de hoogte zijn. “We hebben Belgische medewerkers uitgelegd wat er gebeurt. Hun zorgen zijn oprecht. We hebben de mensen in België – binnen de context van de maatregelen, waarvoor veel steun is – gerust kunnen stellen.”

Of de bestuursvoorzitter ruimte ziet voor een Europese ondernemingsraad? “Binnen BAM beogen we altijd goed te communiceren. Als een Europese or daar een goede rol in kan spelen, is BAM de eerste die daaraan meewerkt. Hef de raad niet op, maar kijk of we een nieuwe impuls kunnen geven. Ons bedrijf is actief in vijf thuislanden. Van de omzet komt 40 procent uit Nederland en 95 procent uit Europa.”

Van Wingerden is al 26 jaar verbonden aan het bedrijf waarvan hij nu topman is. De andere leden van de raad van bestuur 26 maanden (Thessa Menssen) en 26 weken (Erik Bax). “Onze kracht zit in de mix van continuïteit en frisse ideeën. We hebben, net als veel anderen in het bedrijf, een enorme drive om BAM beter te maken. Om onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te bieden. De onderneming heeft op het gebied van de gebouwde omgeving, met wat we in huis hebben en de toegang tot anderen, een ongelooflijke potentie. Als Nederland niet zou bestaan, zouden we het land – samen met onze toeleveranciers – zo kunnen opbouwen.”

De bestuurder roemt zijn voorganger Wim van Vonno. “Die heeft enorme stappen gemaakt.” Daarna kwamen Joop van Oosten en Nico de Vries. Die raakten tijdens de crisis in lastig vaarwater. “Ieder is met de omstandigheden zo goed mogelijk omgegaan. Terugkijkend heeft BAM te zwaar in vastgoed gezeten. Tja, achteraf weet je veel. In 2010 en 2012 zijn dan ook flinke afschrijvingen gedaan.”

De vereenvoudigde structuur zal BAM volgens Van Wingerden volgend jaar goed doen. “Ik denk niet dat we verder krimpen zoals in de laatste jaren noodzakelijk was. De structuur was door overnames en samenvoegingen best complex geworden. Op een goed moment komt dan de vraag: kunnen we ons niet slimmer organiseren? We zijn straks beter in staat om onze schaalgrootte te benutten.”

De drie leden van de raad van bestuur vormen voortaan met de tien leiders van de uitvoerende bedrijven een managementboard. Het nieuwe orgaan moet de betrokkenheid van de werkmaatschappijen vergroten. Alle grotere werken passeren de board, de projectverwerving, de systemen die toegepast worden.

“Doordat de directievoorzitters meer deelgenoot worden van de beslissingen, is er meer eigenaarschap, zodat zij de besluiten ook in hun eigen organisatie doorvoeren. We vergroten ook het financiële bewustzijn. In het traditionele bouwbedrijf kijk je naar de winst aan het einde van het project. Wij voegen daaraan toe de vraag hoeveel geld nodig is om aan het eind van dat project tot die winst te komen. Dat zit niet in de DNA van de bouwbranche.”

Marktkansen

Nederland: “Groene scheuten. Het herstel is nog niet definitief. Wees dus voorzichtig.”

België: “Best goede markt. De overheid heeft aangekondigd op infra te bezuinigen. De bouwkant is goed.”

Duitsland: “Stabiel met kansen. De concurrentie is echter keihard.”

Engeland: “Meer herstel dan elders. Goede vooruitzichten.”

Ierland: “Ook in crisistijd heel redelijk.”

Internationaal: “Heel veel kansen. Ons marktaandeel is echter nog drie keer niks. Gecontroleerde groei en grenzeloze mogelijkheden.”

Ondernemend ingenieur

Rob van Wingerden (Gouda, 1961) studeerde in Delft civiele techniek en voegde daar in dienst van de Hollandsche Beton Groep bedrijfskundige opleidingen in Twente en Harvard aan toe. Met een moeder uit Curaçao en een vader uit Medan (Indonesië) was een brede en internationale blik niet meer dan vanzelfsprekend.Afgestudeerd op bagger begon hij bij HBG in de utiliteit om na de haltes Zuid-Holland, Duitsland en Maastricht in 1994 in het verre Hongkong het baggeren weer op te pakken. Van Wingerden werd in Taipei (Taiwan) regiomanager voor zes landen en vloog 400 uur per jaar. In 1998 keerde hij terug naar Nederland als regiodirecteur woningbouw en gaf twee jaar later leiding aan de werkmaatschappij bouw en vastgoed. Omzet: 700 miljoen euro.Wat volgde was in 2001 de overname door Dragados en datzelfde jaar nog de samensmelting met BAM. In beeld kwam opnieuw de utiliteitsbouw, afgewisseld door andermaal woningbouw. In 2008 volgde de toetreding tot de raad van bestuur van Nederlands grootste bouwbedrijf. Sinds 1 oktober 2014 leidt de ondernemende ingenieur BAM.

Van Herk: 13 procent in BAM

Aat van Herk heeft zijn belang in BAM vergroot van 10 tot 13 procent. Met de uitbreiding wil de grootaandeelhouder zijn vertrouwen in de toekomst van het bouwbedrijf onderstrepen. “BAM heeft het net als andere internationale bouwbedrijven afgelopen jaren moeilijk gehad. Onder leiding van Rob van Wingerden lijkt de onderneming weer op de goede weg. De lage beurskoers van de afgelopen maanden vonden we een goed moment om ons belang uit te breiden.”

Reageer op dit artikel